Adóelkerülésnek számít-e?

Ha egy kft.-ben 30%-os tulajdonrészem van, de mellette főállású KATA-s-ként ugyanazzal a főtevékenységgel számlázok a saját ügyfeleimnek, mint amit a cég is használ, akkor ez adóelkerülés? Eddig kétféle választ kaptam, kérlek segítsetek eldönteni melyik a helyes:

1. A NAV-nál joggal merülhet fel, hogy miért számlázom katásként azt, amit a céggel is számlázhatnék - ezért ez adóelkerülés lehet.
2. Jogom van a törvényes keretek között optimalizálnom az adómat. Miért számláznék cégként, ha ott csak a 30%-át kapnám annak, amit katásként.

Megjegyzés hozzá, hogy az ügyfél engem keresett, én kapom a munkát és én is végzem, a cég többi tagjának hozzáadott értéke egyáltalán nem lenne.

Köszönöm a válaszokat!
Peti

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kérdező!
Nagyon jó kérdés............Amennyiben a szerződés, ügylet csupán adóelőnyre irányul, nem felel meg a rendeltetésszerű joggyakorlás körülményeinek. Ugyanakkor a vállalkozás alapjog. Annyi vállalkozásba száll be ahányba akar. Mivel a tulajdonosi körben osztalékelvárása van és cég nem egyszemélyes kft, így én ettől nem tartanék. Amit Ön egyéni vállalkozóként számláz az Öné, amit a cég számláz az a cégé, melyből a tagok osztalékra tarthatnak igényt és erről a tulajdonosi kőr dönt, nem csak Ön. Gond inkább akkor lenne, ha egyszemélyes kft.-ről lenne szó. Persze jelen válasz írásánál nem ismerek minden részletet.
Üdvözlettel:
Mart László

4 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ