Egyéni vállalkozásnál mekkora a járulék? +58as bevallás

Jó napot. Egy olyan kérdésem lenne, hogy előző hónapban Decemberben indítottam egy sima egyéni vállalkozást. (Nem katásat.) Áfa-mentes voltam, 5 napig ment a vállalkozás.
Olyan tevékenységet végeztem, amihez nem kell szakképesítés.
Bevétel 0 Ft volt és 0 darab számla. Az lenne a kérdésem, mekkora összeget kell utalnom és pontosan hova? Köszönöm előre is. Fontos lenne megtudnom, mert ha jól tudom, holnap van a határidő. Meg még az 58 as bevallásról lenne kérdésem, hogy azt meddig kell beadnom és mit kell bele írni? Köszönöm! Szép napot!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!
Ha nem vesz ki saját magának vállalkozói kivétet, de nem rendelkezik legalább 36 órát elérő munkaviszonnyal, vagy nappali tagozatos tanulói/halllgatói jogviszonnyal, esetleg nem nyugdíjas, akkor legalább a mindenkori minimálbér után köteles megfizetni a járulékokat. 2021-ben a minimálbér 167.400 Ft. Ez a járulékok alapja kivétel a szochó, ahol ennek az összegnek a 112,5 %-a a járulékalap és ezután kell fizetni 15,5 % szochót, a TB járuléknál nincs felszorzás, ott a tényleges kivett kivét, vagy minimálbér a járulékalap, így annak 18,5 %-a. Szja-t nem kell beírni azt majd az 53-asba. Az egyéni vállalkozó kivétje után, profitja után (bevétel-költség) és osztalékalapja után is adózik. Nem javaslom, hogy magának csinálja a könyvelést, se az adóbevallást, nem tudom mi ennek az oka, de bizonyára nagyon sok hibás bevallást vissza fog dobni a NAV zömébe (technikai hibával) azért nagyon megijedni se kell fél évig tart a türelmi idő és regisztál hozzájuk a TEL nyomtaványon segítenek kijavítani a technikai hibákat, viszont a vállalkoz adózásának és könyvelésének ismerete elengedhetetlenül fontos. Jön majd még a helyi iparűzési adó bevallás is. Annak is megvannak a speciális szabályok.Ha saját maga próbálkozik vele a NAV-os információs füzeteket tanulmányozza át én pedig küldök két három videót. Üdvözlettel:
https://www.youtube.com/watch?v=v9rSup4h-fk&list=PLMPYAEbOmdLVOdThSwrsZmzHlUwdNnZus&index=2&t=227s
Könyvviteli szabályok:
https://www.youtube.com/watch?v=7jjST2DStvE&list=PLMPYAEbOmdLURsaHHz5bVzmjNQnVI3n2T&index=1
Helyi iparűzési adó megállapítási módok:
https://www.youtube.com/watch?v=phgWN9ReyCY&list=PLMPYAEbOmdLXnTdsuw1-X-XYUYVzkdL0j&index=2&t=505s
Mart László

2 pont pont pont

Köszönöm a választ. Tehát ha jól értelmezem nekem akkor csak a 18.5% kell és a 112.5% után a 15.5 % ot:

0 pont pont pont

Igen, jól értelmezi, ha nem vesz ki kivétet és biztosított más jogviszonyban akkor ez így van. Az 1041-est is tessék beküldeni előtte és arányosítani kell a napokat mert ez az összeg a teljes hónapra vonatkozik.
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ