Családi kedvezmény járulékok után - egyéni vállalkozás

Bizonytalanságom okát ez adja: "Az adómentes, átalányban megállapított jövedelem tehát nem képez járulékalapot, a főfoglalkozású egyéni vállalkozónak az adóköteles átalányban megállapított jövedelme, de LEGALÁBB a minimálbér után meg kell fizetnie a társadalombiztosítási járulékot."

Főfoglalkozású átalányadós egyéni vállalkozó esetén a minimális járulékfizetési kötelezettség csökkenthető-e a családi kedvezménnyel minden esetben, vagy csak akkor, ha van a minimális határon felül jövedelme?
Részletezem mire gondolok.
0 bevételnél minimálisan fizetendő a 200000 ft után 18,5 % tbjárulék, 200000*1,1125 után 13% szocho, Szja 0. Mi a helyzet a családi kedvezménnyel? Csökkenthető vele a 18.5%-os összeg?
Ha kisebb a havi jövedelem (bevétel-90% költséghányad), mint 200000 ft, akkor mi a helyzet a családi kedvezménnyel?

Vagy minden esetben kötelező a 37000 ft tb, és 29250 ft szocho?




0 pont pont pont

1 válasz

Az átalányadózást alkalmazó főfoglalkozású egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó jövedelme adómentes részével egyező nagyságú járulékalap után fizetendő járulék terhére is érvényesíthet családi járulékkedvezményt.
Ha az átalányadózást alkalmazó, főfoglalkozású egyéni vállalkozó az adott havi járulékalapjaként a minimálbért köteles figyelembe venni, a járulékkedvezmény ennek járulékalapnak az átalányban megállapított adómentes havi jövedelmet meg nem haladó része után fizetendő járulék terhére érvényesíthető

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ