Lehetek-e KATÁ-s, ha külföldön élek?

Kedves Szakértő,

Jelenleg Hollandiában élek és dolgozom. Indítani szeretnék egy alanyi adómentes KATA vállalkozást.
Info termékeket (pl. könyvek, e-könyvek, tanfolyamok) fogok árulni kizárólag online, és kizárólag a magyar piacnak (mivel online felületről van szó, természetesen lehetnek magyar kliensek is, akik éppen külföldön élnek, de a vásárlók többsége Magyarországról lesz).

A kérdéseim az alábbiak lennének:
1. Tekintve, hogy külföldön élek és a vállalkozásom fő tevékenységeit (pl. könyv megírása, tanfolyamok elkészítése) külföldről végezném, indíthatok-e alanyi adómentes KATA vállalkozást? (A jelenlegi hollandiai főállás megmaradna.)
2. Élhetek-e az adómentesség lehetőségével? Más szóval, elkerülhetem-e a kettős adóztatást? Amint említettem a cégem tevékenységet Hollandiából végezném (teljesen online), és főállású munkám miatt is adózom.
3. A helyzetemet tekintve mire kell még figyelnem?

Köszönöm előre is!

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Kérdező!
A katás vállalkozások alapításával kapcsolatosan küldön Önnek egy videót. Amennyiben van A1-es igazolás EGT tagállamban fenálló Tbj. szerinti biztosítási jogviszonyról (munkaviszony) akkor mellékállású katás lesz. Viszont az áfát nem váltja ki a kata és a nemzetközi áfa helyzet különbözőképp alakul ha magánszemélynek vagy adóalanynak értékesít terméket, vagy szolgáltatást, valamint azon túlmenően különbség van hogy EU-ne belülre vagy EU-n kívülre.
Kata:
https://www.youtube.com/watch?v=GWHB9zXrzsk&t=307s
Áfa szempontok B2B ügyfeletkben:
https://www.youtube.com/watch?v=hP_MWzr1Yck&list=PLMPYAEbOmdLVtxJ7RmGJnUsT8ZqyD95Ed&index=2&t=1053s
Véleményen szerint személyreszabott szabott adótanácsadás szükséges, de lehet, hogy elég lesz ennyi.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Szakértő!

Köszönöm szépen a válaszát, és a linkeket is.

Magánszemélyeknek értékesítenék online info termékeket. Ezen ügyfelek többsége az EU-n belülről lenne (többségük Magyarországról), bár megeshet, hogy éppen egy másik tagállamból (vagy EU-n kívüli országból) vásárol valaki.

A kérdésem az lenne, hogy lehetek ebben az esetben KATÁs (tekintve azt is, hogy tevékenységeimet külföldről végezném)? Előnyösebb lenne esetleg külföldön céget alapítani, vagy továbbra is a KATA jelenti a legjobb lehetőséget tekintve, hogy klienseim nagy része Magyarországról lesz?

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Annak semmi akadálya, hogy Ön külföldön tartózkodik de itt vállalkozik. A vállalkozás illetőségét és joghatóságát a székhely, vagy a letelepedés államának adóhatósága jelentei. Abban nem nyilatkozni, hogy ha külföldön alapítja meg, az kedvezőbb vagy sem, mert ehhez a holland belső adó és jogrendszer ismerete szükséges. Ahány állam annyi szabály -ezzel célszerű holland adózási szakemberhez fordulni, viszont egy biztos az EU-s szabályozás kiterjed a holland és magyar félre is és a HÉA irányelv szabályozza a szupranacionálisan szinten az áfa szabályokat, mely változatlan, függetlenül attól, hogy melyik tagállamban alapít vállalkozást. A kata egyértelműen csak magyar vállalkozásra vonatkozhat, ennek feltétele a magyar székhely, de élhet ettől még kint külföldön, nem a lakcímnek kell belföldinek lenni.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Szakértő!

Köszönöm szépen a válaszát.

Bevallom nem voltam tisztában azzal, hogy a vállalkozás illetőségét a székhely jelenti. Hollandiában például a gazdasági tevékénység (ami az én esetemben különböző oktató anyagok elkészítése) nagy részét is az adott országban kell végezni. Különben mi tartja vissza a cégeket attól, hogy adózási (és egyéb) szempontból a legoptimálisabb országban alapítson vállalkozást? Feltételezzük, hogy adózási szempontból Magyarország a legkedvezőbb ország. Ha jól értem bárki az EU-n belül gond nélkül tud céget alapítani, míg magát a gazdasági tevékenységet mondjuk kiszervezi egy olcsóbb munkaerőt kínáló országba.

Nem megkérdőjelezni akarom Önt, pusztán ennek működését szeretném megérteni.

Helyzetemet tekintve (külföldön teljes munkaidőben dolgozó magyar állampolgár, aki Magyarországon szerene KATÁs lenni), milyen egyéb tényezőket érdemes észben tartanom?

További kérdésekben hol tudom Önnel felvenni a kapcsolatot?

Segítségét nagyra értékelem. Szép napot!

0 pont pont pont

Kedves Norbert!
Sok vállalkozás van aki letelepedik Magyarországon, pont azért mert itt már minimális a társasági adó is. Versenyképes ország vagyok és szinte nincs adó ami ne csökkene. Adóhivatalunk barátságos. Egy hátrányunk van ami nagy hátrány, Magyaroszágon a legmagasabb az áfa az unió összes országán belül.
Ha rám kattint itt kiadja az adataimat a honlap, valamint honlapjaimra irányítja. Az emailcímem amúgy merdimartdent@gmail.com ha szükséges állok rendelkezésre személyesen is.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ