SZJA kiszámítása ajándékba kapott lakás eladása után

Szüleimtől ajándékozási szerződéssel lakást kaptam. Az ajándékozási szerződést 2017 decemberben kötöttük, de a tulajdonjog átruházás földhivatali bejegyzése 2018 márciusban történt. Az ajándékba kapott ingatlant 2021-ben adtam el. Mi számít adózás szempontjából az átruházás dátumának, a szerződéskötés vagy a bejegyzés időpontja? Ez nem mindegy, hiszen így vagy az eladás utáni 3. vagy a 4. évben vagyok, ami a sávos adózás miatt nem mindegy (0. és 1. évben 100%, 2. év 90%, 3. év 60%, 4. éb 30%, 5. év 0%). A másik kérdésem, hogy tudtommal ilyen esetben az eladási ár 75%-a számít ráfordításnak, tehát a maradék 25% sávos adózásáról van szó. Kérdésem, hogy ebben az esetben az ingatlan eladásával járó költség, pl. ingatlanözvetítői díj levonható-e költségként a 75%-on felül. Előre is köszönöm a segítséget!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kérdező!

Az ingatlan átruházás az az év, melyben az ingatlanügyi hatósághoz a tulajdonjog átruházási szerződést benyújtották. Az ajándékozás esetében a 75%-os szabály lép életbe, ahogy Ön is írja, az eladási ár 75%-a levonható, viszont semmilyen más költség nem vonható le, és a 25% után kell az adót megfizetni. Tehát nem vonható le az ingatlanközvetítői díj sem.

Üdvözlettel:
Matucza Tünde
(Alapterület növelés, illetve ráépítés esetén lehetne költségeket elszámolni bizonyos szabályok szerint)

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ