Keresőképtelenség felfüggesztés alatt, másodállásban vállalkozás

Kedves Könyvelők!

Másodállásban van egy kft.-m, egyedüli tulajdonos és ügyvezető vagyok. Kormányhivatalnál dolgozom, és az oltás fel nem vétele miatt 2022. január 31. napján felfüggesztenek (fizetés nélküli szabadság).

Kérdésem az lenne, hogy ha a felfüggesztés napja előtt elmegyek táppénzre, a táppénz időtartama maximum január 31. lehet-e, vagy amíg az orvos megállapítja a keresőképtelenséget? Természetesen csak a főállásomban mennék táppénzre. És a vállalkozásom mehet szüntelen tovább a táppénz ellenére?

Köszönöm szépen!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kérdező!
Elég fura, hogy ezt a kérdést itt teszi fel, hiszen ha Önnek van Kft.-je azt bizonyára könyvelő könyveli mivel törvényi kötelezettség és jobb lenne ha Ő adna erre választ, mivel egyénileg lenne célszerű vizsgálni a lehetőségeket, Ő ismeri a társasági szerződést, de ha Ön ügyvezető és tulajdonos egyben akkor az Tbj. szerint társas vállalkozói jogállásnak minősül ami lehet havi szinten adó és járulékmentes, abban az esetben ha nem számol el tagi jövedelmet és rendelkezik legalább heti 36 órát elérő munkaviszonnyal. Amennyiben "felfüggesztik" ilyen szóhasználat nincs a törvényekben -tehtá fizetés nélküli szabadságra küldik, akkor a társadalombiztosítási jogviszonya szünetelni fog és a Kft.-ben lesz főállású biztosított, így legalább a minimálbér után a járulékokat ott kell megfizetni. A táppénz elbírálása az orvos dolga, de a Tb ellenőrzi pénzügyileg és orvosszakmai szempontok alapján is. A visszaélés szerű táppént kiszűrik a rendszerből. A főállásában nem mehet táppénre akkor ha szünetel a biztosítási jogviszonya, előtte viszont igen. Azonban nem értem, hogy egy oltás be nem adása miatt miért kéne fizetés nélkül szabadságra menni. Az oltás célszerű felvenni. Bocsánat, hogy ezen a portálon ezt mondom, de nekem csak az egyik szakmám a könyvelés a másik adótanácsadás és régi motoros egészségügyis vagyok, napi szinten vagyok kontakban kórházakka, intenzívesekkel. Nagyon sok a fertőzött és sokan hallnak meg egészséges előélettel és fiatalon is. Azt hogy kire milyen hatással van a kórokozó előre megmondani nem lehet. A tudomány jelenlegi állása alapján az oltások az életveszélyes szövődmények ellen védenek, ezért célszerű felvenni. Arról nem is beszélve, hogy előbb utóbb kötelező lesz, mert ami most világviszonylatba megy, nem mehet a végtelenségig. Én megértem, hogy az oltásokkal kapcsolatosan is van aggodalom, de a szakemerek oltást javasolnak és ennek oka van. Tehát beszélje meg a háziorvosoval, hogy mit javasol Önnek és ha nincs orvosi kontraindikáció hallgasson az orvosára -ne az összeesküvéselméletkre. Összegezve emiatt táppénzre nem lehet menni, mert egy táppénzellenőr azonnal kiszűri, valamint a megélhetést is veszélyeztetni emiatt felesleges.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ