Két egyéni vállalkozó üzemeltető

Tisztelt Könyvelők!

Én és egy társam egy online szolgáltatást tervezünk működtetni.
Aképpen osztanánk meg a bevételeket, hogy az egyik fizetési móddal (pl. utalás) érkező bevételek hozzá, mint egyéni vállalkozó, a másik fizetési móddal (pl. PayPal) érkező bevételek pedig hozzám, mint egyéni vállalkozó érkeznének.

Mi, mindketten ev.-ként meghatározott díjat fizetünk az oldal üzemeltetéséért egy cégnek, így mindketten gyakorlatilag viszonteladók lennénk, csak egy oldalon keresztül lehet mindkettőnknél előfizetni a szolgáltatásra.

Az lenne a kérdésem, van-e ezzel a gyakorlattal bármiféle jogi aggály, a NAV-ot zavarhatja-e, vagy mire kell figyelni ezek kapcsán?

Köszönöm a válaszokat előre is!

0 pont pont pont

3 válasz

Kvázi mindketten önálló vállalkozók. Önálló bankszámlával, adószámmal. Ja, hogy az egyikük utalással fogadja az eladott termékek árat, a másik más technikával, az nem érdekli a NAV-ot. Hogy közös a weboldaluk, ez az Önök gondja. Meglátásom, hogy ez sem lehet gond.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Véleményem szerint ha mindenki a saját bevélét kapja meg és nincs keveredés, nem lehet baj belőle.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Sajnos nem tudok egyetérteni az előttem szólókkal! Először is a számla kiállításának az alapját a szolgáltatást nyújtónak kell biztosítani. Vagyis, ha egy adott szolgáltatást nem a számla kibocsátója végezte el, akkor vagy alkalmazásban, vagy alvállalkozóként, vagy valamilyen más jogcímen foglalkoztatnia kell a szolgáltatást végző személyt. A kérdés feltevése számomra azt sugallja, hogy itt erről szó sincs. Ebben a helyzetben a fizetési forma nem egyértelműsíti a szolgáltatás nyújtó személyét. Ezen felül az elszámolásokkal is lehet gond, ha aránytalanul elbillen bármelyik fizetési mód felé a kiállítandó számlák nagysága. Előfordulhat az is, hogy valamelyik e.v. a másikhoz képest előnytelenebb helyzetbe kerülhet az adózás tekintetében. Emiatt az sem mindegy, hogy az egyéni vállalkozásokat milyen adózási rendszerben működtetik.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ