Főállású klinikai orvos (állami) táppénz mellett adhat-e számlát járóbeteg ellátásról, mint katás vállalkozó

Jó napot kívánok,

főállásban állami klinikán vagyok szakorvos, de terhességem 6. hetében most pár hétig otthon kell maradjak, mint veszélyeztetett terhes.
Magánvállalkozóként katázom, és még kellene számlát kiállítanom korábbi munkáimért. Ez lehetséges-e táppénz mellett? Valamint, ha a fizikai állapotom engedi a 4 órás magánrendelést a 8 órás állami helyett, akkor ha táppénzen maradok katásként "működhetek"-e?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Kérdező!
Ha Ön táppénzen van akkor a vállalkozásban is a kata adó fizetési kötelezettség szünetel és be kell jelenteni a a NAV felé, a táppénz alatt vállalkozási tevékenységet nem végezhet. Az adott tevékenység amit ellátott annak teljesítése nem eshet egybe a táppénzes időszakkal, kivétel ha van Önnek hivatalos helyettese aki Önnek beszámlázott, vagy munkaszerződéssel foglalkoztatta. Maga a kiállítás dátuma se eshet a táppénzel szüneteltetett tevékenység időszakába, mert akkor vállalkozói tevékenységet nem végezhet, márpedig a számlakiállás pont vállalkozói tevékenység, de ugyannakor érvelés kérdése, hogy táppénz alatt egy számlát miért ne tudna az ember megírni, ha maga a szolgáltatás nem a szünetelés időtartama alatt történt. Erre nincs még egyértelmű joggyakorlat. Tehát amire figyelejen, hogy a teljesítéssel érintett időszak ne a táppénz időtartama alatt legyen. Üdvözlettel: Mart László

0 pont pont pont

Kedves kérdező
Az én véleményem határozottan eltér most a kollégájétól a követkők miatt.
Önnek többes jogviszonya van és ön dönt , hogy melyik jogviszonyát nem tudja ellátni betegsége alatt.
Mivel főállásban fog táppénzt igényelni a mellete működő KATA vállalkozás folytatható így nyugodtan adhat ki számlát.KATA vállalkozását folytathatja de amúgy sincs annak munkaideje, nem is lehet, mert munkaidő csak munkaviszonyban van. Ha további kérdése van szivesen segítek hívjon a 06-70-3676722 számon.
Majd változik a helyzet ha szül.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ