Kata és őstermelő

Tisztelt Cím!

Az alábbiakkal kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni:
Párom átalányadózó (nem főállású) őstermelő 10.044.000 Ft-ig. Cégnél volt alkalmazott (itt volt biztosított), emellett volt őstermelő. 2021.szeptember 01-től viszont főáállású KATÁS egyéni vállalkozó lett 12 m Ft-ig alanyi adómentes. (Mivel megszűnt a munkaviszonya). Az egyéni vállalkozói tevékenysége: fuvarozás, áruszállítás, bérbeadás. Az őstermelői tevékenysége ugyanúgy megvan. (Ezt nem egyéni vállalkozóként, hanem magánszemélyként csinálja). Külön kezelendő-e az őstermelői tevékenység és a KATÁS egyéni vállalkozói tevékenysége? Marad-e a 10.044.000 Ft értékhatár az őstermelői tevékenységéből, illetve a KATÁS teljesen más tevékenység 12 m Ft-ig (ebben az évben időarányosan 4 m Ft)? Vagy összevontan kezelendő a kettő, így a két tevékenységből maximum 12 m Ft bevétel lehetséges? Ha külön-külön maximálisan kihasználható a bevételi értékhatár, akkor az iparűzési adónál, hogy fog elkülönülni? Átalányadó és tételes, egyéni vállalkozó és őstermelő? Egy adószám van, egy bevallás kell?
Köszönöm előre a válaszukat!
Mézes Erika

0 pont pont pont

1 válasz

Külön kell kezelni mindkét vállakozási formát a bevételek és ha tételesen költséget számol el megoszlanak ahhoz tartoznak ahol a bevételt szerezte,A helyi adóknál egy bevallást kell beadni és az adót együttesen kell meghatározni ha katában a tételes hipa alapot választotta az nem szerepel a bevallásban csak az őstermelői bevétel ha egyszerüsitett hipa adóalapot választott akkor az őstermelőre a katásra meg a 8Milla határt alkalmazza de nem tudni mit választot a hipa adóalapnál.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ