Fogsor készíthető?

Érdeklődöm, hogy fogtechnikus készíthet-e önállóan teljes kivehető fogsort?

1 pont pont pont

8 válasz

3333 Fogtechnikus
A fogorvos előírásait, utasításait követve kivehető lemezes (részleges, teljes) pótlásokat, helyreállító készülékeket, fogpótlásokat, rögzített pótlásokat (koronák, hídtestek, hidak) készít és javít.

Feladatai:

az általa levett vagy a kapott minta alapján gipsz-, viasz- és egyéb mintát készít;
gipszmintaformázás, fémalakítás, fémöntés, hegesztés, műanyagöntéshez formázás, műanyagöntés;
fém- és műanyag-alakítás, -csiszolás, -polírozás és -edzés;
teljes és részleges fogpótlások gyártása, fogsorvédők, koronák, fémkapcsok, hidak és egyéb segédeszközök összeállítása;
fogászattal kapcsolatos gyógyászati segédeszközök (fogágybetegségek kezelésére alkalmas készülékek, fogszabályozó készülékek) készítése és javítása, az ügyfelek tájékoztatása.

2 pont pont pont

Köszönöm a választ, de sajnos nem egyértelmű a számomra.
Első bekezdésben a fogorvos utasításait követve dolgozik,
a második bekezdésben az általa levett (...) minta alapján dolgozik.

Ha nincs fogorvos, akkor önállóan vehet le mintát? Vagy csak az orvos utasítása alapján vehet le mintát?

Egy önálló fogtechnikus, orvos nélkül is mindent csinálhat?

Köszönettel
Simon Éva

0 pont pont pont

Hát egy fogorvost kellene megkérdezni...De biztos hogy fogorvos nélkül nem dolgozhat...

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Ez nem könyvelői szakmát érintő kérdés. Mi nem ismerjük a szakmák sajátosságát. Persze szívesen segítünk, ha van olyan ügyfelünk, aki által tudunk plusz információkat, vagy végigjártuk már közösen vele az utat ezek kiderítéséhez.
Jelenleg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara regionális intézményeihez, pl. Budapesten BKIK-hoz lehet fordulni telefonon, vagy írásban.

Üdvözlettel:

Váradi Ágnes

0 pont pont pont

Mint magánember, mondom :) azt mondta egyszer egy fogtechnikus ismerősöm, hogy a fogtechnikus csak külsőleg dolgozhat. Azaz nem nyúlhat a fogakhoz, szerszámokkal. Nem csiszolhat, nem fúrhat, faraghat, nem adhat injekciót. A fogtechnikai feladatban teljes szabadkeze van. Leveheti a mintát, gyurmázik, a kivett / kezében tartott pótlást fúrhatja, faraghatja, ragaszthatja, de ha nem sikerül, akkor pl. a beragasztott pótlást nem csiszolhatja már, hogy mégis jó legyen a harapás magassága. :) De leszedni sem szedheti, csak fogorvos :)

0 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat.

0 pont pont pont

Ön önállóan leveheti a mintát és elkészítheti a fogsort. A mintavétel nem minősűl beavatkozásnak. Mintavételhez nem kell fogorvosi felügyelet..A tevékenységi kör leirata is egyértelműen igazolja.Teljesen más történet, hogy általánosan a gyakorlatban milyen bevett szokás van.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Fogsort, csak fogorvos által vett minta alapján készíthet és fogorvos nyúlhat csak a szájba. Minden más kuruzslás és mint ilyen büntetendő cselekmény. A fogtechnikusi tevékenységet akkor végezheti ha az ÁNTSZ szakhatósági engedélyt adott a tevékenységre.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ