KATA, 3 millió Ft felett

Az a kérdésem, hogy ha KATÁ-s vállalkozóként egy belföldi cégnek 3 millió forintnál nagyobb összeget számlázok, akkor a 3 millió feletti rész után fizetendő 40%-os adót ki fizeti? Csak a cég, vagy én is?

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Zsuzsa!

Ha a Katás vállalkozó naptári évben ugyanazon (kapcsolt vállalkozásnak nem minősülő) vállalkozástól, egyéb szervezettől több, mint 3 millió forint bevételt szerez, akkor 40% "büntető" adót kell fizetni a 3 millió Ft feletti rész után! Ezt az adót belföldi vállalkozás, egyéb szervezet esetén a számlát befogadó belföldi kifizetőnek kell bevallani és megfizetni! Külföldi vállalkozás esetén a Katás vállalkozásnak kell bevallani és megfizetni! Fontos, hogy a kisadózó vállalkozásnak a KATA adózás fennállásáról tájékoztatnia kell a partnerét!
Kérdés esetén keressen bizalommal!

Üdv.:
Csirincsikné Donkó Beáta

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Az előttem szólót annyival egészíteném ki, hogy a külföldi vállalkozás esetén a 3 millió forint feletti rész után, a 3 millió forint feletti rész 71,42 %-a után kell a 40 %-ot megfizetni. Ez nem büntetőadó, hiszen senki nem sért jogszabályt, ha meghaladja a 3 millió forintot, ezért ezen kifejezés szerintem helytelen bár elterjedt. Egyszerűen arról van szó, hogy akinek több pénzt juttatnak az többet fizet, mint egy progresszív sávos adózás esetén.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ