Vállalkozási szerződés ügyvéd előtt

Sziasztok!

Vállalkozási szerződést alá lehet írni ügyvéd előtt? Szoktak ilyet csinálni? Ilyenkor nem kell tanú, az ügyvéd lesz a tanú? Tehát elég, ha az ügyvédhez a két vállalkozó megy csak el, akik szerződést akarnak kötni? Milyen díjai lehetnek egy ilyennek?

Szeretném bebiztosítani magam és nem tudom, hogy ügyvédhez vagy közjegyzőhöz menjek el vagy először ügyvédhez, átnézetni a vállalkozási szerződést, majd aztán közjegyző előtt legyen a szerződéskötés? Az ügyvéd ellenjegyezheti a vállalkozási szerződést, amit átnézetek vele, aztán mehetek közjegyző előtt aláírni az ellenjegyzett vállalkozási szerződést?

Tudom, hogy ez, illetve az előző kérdésem nem kimondottan könyvelőkhöz szól, de csak van itt olyan, akinek nagyobb rálátása van ezekre, mint nekem.

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves kérdező

A vállalkozási szerződést nem kell ügyvéddel átvizsgáltatni, akkor sem ha terjedelmes.
Először is ügyvéddel igen költséges lenne , de ez igaz a közjegyzőre is.
Ha felhív elmondom hogyan kell ezt csinálni.

06-70-3676722 Bodnár Zoltánné

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Amennyiben Önnek lényegbevágó ez a szerződés nagy tétje van, akkor nem gondolja rosszul a kérdés megfogalmazását.
A közjegyző a szerződést okiratba foglalja, mely, egy azonnal végrehajtható okiratnak minősül nem teljesítés esetén, hibás teljesítés esetén már nem ennyire egyértelmű a helyzet.. a szerződés tárgyát nagyon pontosan körül kell írni.. tehát ez nagyobb biztonságot ad Önnek..
Míg, ha ügyvédnél történik a szerződés megkötése az ügyvéd csak a jogi formákat garantálja, hogy a szerződés nem ütközik jogszabályba, nem teljesítés esetén marad a bíróság.
Az, hogy kell-e tanú ezt ott fogják Önnek megmondani.. mivel konkrétumot nem írt, de általában Ők is tudnak biztosítani.. irodai alkalmazott személyében.

Az ügyvédek szabad árakkal dolgoznak, befolyásolja az ügylet tárgyi értéke.
A közjegyzők viszont kötött tarifával dolgoznak, amit a közjegyzői kamara oldalán meg lehet nézni, ezt módosítja a tárgy értéke és a közjegyző felmerül költsége.


1 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Óva inteném attól, hogy jogi kérdésekben könyvelői szakvéleményre alapozza a döntését. A mérlegképes könyvelő nem jogi szakember. Érintőlegesen ért a cégjoghoz, polgárjoghoz, mivel szükséges alkalmaznia, de messze menőkig nem rendelkezik olyan tudással ami az Ön érdekeinek a védelmét jelenti a törvényes keretek között. A könyvelő dolga a számviteli törvény előírásai alapján a bizonylatok rögzítése, a számviteli politika elkészítése és a beszámoló elkészítése. A szerződéseket nem, hogy polgárjogi értelemben, de még adójogi szempontból sem véleményezheti, ehhez adótanácsadós szakképesítés szükséges, hiszen nem ismeri az adórendszer átfogó és főképp mögöttes szabályozását, viszont adótanácsadóként is csak az adójogi kérdéseket véleményhetjük, a polgárjogi szempontokat nem. Való tény, ahogy előttem szóló kollégám írja, hogy nem a közjegyző közokiratot készít és ügyvéd magánokiratot. Nem kötelező a vállalkozási szerződéshez ügyvéd, mint pl. ingatlan adás-vételhez, de célszerű ha van, mert a szakértelme pótolhatatlan. Sokszor próbálják a szakember költségét megspórolni, ami lehet rövidtávon nyeremény, de egy estlegesen egy bírósági jogvitába ha belekeveredik többe kerülhet mint egy ügyvédi munka. Tehát jogi munkát ügyvédtől, adózási munkát adótanácsadótól, könyvviteli munkát könyvelőtől célszerű kérni, külön külön megfizetve. A három szakma együtt dolgozik, egymást kiegészíti, de teljesen másról szól mind a három. Tehát én javaslom az ügyvédet, ha olyan a volumen és adózási szempontból sem kihagyható, hogy véleményezve legyen!
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ