Ajándékba kapott ingatlan eladása és adója

Üdvözlet!
Ajándékba kaptam egy ingatlant, amit most el szeretnék adni.
Milyen adó kiszabására számíthatok?

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Vivien!
Mikor kapta ajándékba az ingatlant (év)?
Üdvözlettel:
Csirincsikné Donkó Beáta

0 pont pont pont

Ebben az évben!

0 pont pont pont

A teljes válaszhoz nem elég az év ismerete, kell hozzá, hogy kitől kapta az ajándékot.
Egyeneságbeli vagy házastárstól, vagy nem egyenásbeli személytől. Mivel van ahol volt illetékfizetési kötelezettség így más lehet a megoldás..

0 pont pont pont

Házastárstól kaptam

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Szja törvény 62 § (4)-bek, minden kérdésre megadja a választ. Üdvözlettel: Mart László

0 pont pont pont

Kedves Vivien!
Azért kérdeztem az évet, hogy mikor kapta ajándékba az ingatlant, mert ha több, mint 5 éve, akkor más kérdés nem is merült volna fel ezzel kapcsolatosan, hiszen ezen időtartamon túl nincs adófizetési kötelezettség! Ha 5 éven belül értékesíti, akkor 15% szja-t kell utána fizetni. Az szja alapjának számításánál bizonyos költségeket le lehet vonni, ami csökkenti az adóalapot! Az átruházásból származó jövedelem adóalapja a megszerzést követő 5 éven belül a vételkori vételár levonását követően kapott jövedelem első évben 100%-a, második évben 90%-a, harmadik évben 60%-a, negyedik évben pedig 30%-a. Ebből az adóalapból viszont további költségeket lehet levonni.
Az ajándékozással szerzett ingatlan esetében két lehetőséggel számolhat:
1. Az ajándékozással szerzett ingatlan esetében igazolt költségnek számít, azaz a megszerzésre fordított összegként az adóalapot csökkenti az átruházásból származó bevétel 75%-a, ebben az esetben azonban már más összeg, illetve kiadás költségként nem vonható le a bevételből.
2. Az ajándékozást követő alapterület növelés, ráépítés esetén választható az átruházásból származó bevételből az építő magánszemély nevére kiállított számla szerinti érték (de legalább a beépített anyagérték), továbbá az ezzel összefüggő egyéb kiadások és az átruházással kapcsolatos kiadások levonása, ha azok együttes összege meghaladja az átruházásból származó bevétel 75%-át. Az így kapott teljes számított összegből (vagyis a bevétel fennmaradó részéből) a ráépítésre vagy az alapterület növelésre vonatkozó szerzési időponthoz, valamint az ajándékozási szerzési időponthoz tartozó számított összegeket az említett szerzési időpont szerinti szerzés érték arányában kell meghatározni úgy, hogy az ajándékozási szerzési időponthoz tartozó szerzési értéknek az illetékekről szóló törvényben meghatározott forgalmi érték minősül (vagyis az ajándékozási szerződésben meghatározott érték).
Ha a megszerzésre fordított összeg egyébként nem állapítható meg, akkor a bevételt annak 75%-ával kell csökkenteni, viszont ekkor más kiadás költségként nem vonható le a bevételből.
Pl.: ha ajándékba kapott egy 20 millió Ft értékű ingatlant, amit 1 éven belül szeretne eladni, akkor két eset merülhet fel:
1. eset: Ha ajándékozási szerződésben feltüntetett értéken felül adja el az ingatlant (pl. 25 millió forintért és házastárstól kapta ajándékba), akkor ajándékozási illetéket nem kellett fizetni, az szja megfizetése esetén az eladási érték 75%-ával kell csökkenteni az adóalapot (más költségként nem vonható le), tehát a 25 millió Ft 25%-a lesz az szja alapja, ennek az összegnek a 15%-át kell szja-ként befizetni, azaz 937 500 Ft-ot!
Ha nem egyeneságbeli rokontól kapta ajándékba az ingatlant (ezáltal volt illetékfizetési kötelezettsége): ebben az esetben az illeték kiszabásához figyelembe vett értéket és egyéb igazolt költségeket le lehet vonni az ajándékozott ingatlan értékéből. Ha például egyéb igazolt költség nem merült fel, akkor az ajándékozási ár és az eladási ár különbözete (20 millió Ft - 25 millió Ft), azaz 5 millió Ft után kell megfizetnie a 15% szja-t, ami 750 000 Ft.
2. eset: Ha az ajándékozási szerződésben feltüntetett értéknél olcsóbban adja el az ingatlant (pl.: 15 millió Ft-ért): egyenesági rokontól (házastárstól) kapott ingatlan estén ajándékozási illetéket nem kellett fizetni, így szja-t kell fizetni a 15 millió Ft 25%-a után (Szja összege 562 500 Ft).
Ha nem egyenesági rokontól kapta az ingatlant és ezáltal volt illetékfizetési kötelezettség, akkor ebben az esetben nincs keletkező plusz jövedelem, tehát nem kell szja-t fizetni.
Egyéb esetben a NAV honlapján található kalkulátor a segítségére lehet, amely az alábbi linken található:
https://www.nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/kalkulatorok/ing_kalk
Remélem sikerült érthetően és átláthatóan összeszednem a dolgokat és segítségére voltam!
Üdvözlettel:
Csirincsikné Donkó Beáta

4 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ