Ingatlanfelújítás

36 órás munkaviszony mellett egyéni vállalkozó vagyok, tételes költségelszámolással (havi 100 eFt).
A kérdésem az lenne, hogy az ingatlanfelújítás költsége elszámolható -e, (ha igen, milyen mértékben), ha az ingatlan nemcsak a vállalkozás székhelye, hanem a lakhelyem is egyben.

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Bodnár László!
Kizárólag vállalkozás érdekében felmerült költségek számolhatók el. Mivel a vállalkozás székhelye egyben a lakóhelye is, kzárólag csak azokat a kötlségeket számolhatja el, amelyek a vállalkozási tevékenységéhez közvetlenül kapcsolódnak. Pl a lakás egyik szobája az irodája, és azt kizrólag erre a célra használja (és ezt egy ellenőrzéskor bizonyítani tudja), akkor kizárólag erre a szobára jutó költséget elszámolhatja. Természetesen- ha áfa körös- az áfáját nem lehet levonni, mivel lakóingatlanhoz kapcsolódó áfa nem vonható le.
Üdvözlettel: Nagyné Fekécs Zsuzsa

0 pont pont pont

Tisztelt Bodnár László!
A fentieket még azzal szeretném kiegésziteni, hogy amennyiben elszámol bármiféle költséget a lakással kapcsolatban, ami az iroda részét illeti, akkor a lakás ezen része után épitményadót kell fizetni. Igaz ez településenként változhat, igy meg kell nézni az Ön lakóhelyén érvényben lévő épitményadó rendeletet.
Üdvözlettel: Hajdu Szilvia

0 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat! Ha az ingatlan az édesanyám nevén van és én bérlem szívességi lakáshasználati szerződéssel, és az én állandó lakcímem ide a telephelyre van bejelentve, de a tartózkodási címem más, ebben az esetben hogyan lehet a költségeket megosztani?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ