Táppénz többes jogviszonyban

Tisztelt Válaszadó!
Van egy főállásom (heti 40 óra) és egy bevétellel nem rendelkező egyéni vállalkozásom, nem katás. Táppénzre kerültem, a főállás az rendben, de az egyéniben van valami kötelezettségem? Táppénz onnan nem jár, ha jól sejtem. Köszönöm!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Szilvia!
A mellékállású Kata nem keletkeztet Tb ellátásra való jogosultságot, ezt jól sejtette, de a kata fizetésre lehet hatása!
A KAta törvény úgy rendelkezik, hogy ha egy hónapban akár csak 1 napot működik, arra teljes katát fizet az adózó ( 50/ 25/ vagy akár75e Ft), ugyanakkor az éves 12MFt -os keretösszegbe is beszámít ez a csonka hónap is a maga 1 MFt-os részével.
Ha 30 napot nem éri el a keresőképtelenség, akkor fentiek miatt nem mentesül a kata fizetése alól.
Viszont ha 30 napot meghaladó a keresőképtelenség, akkor arra a hónapra ( az azt követő hó 12.napig ) nem kell katát fizetni, amikor a 30 napot eléri. Ha 60 napot is meghaladja, vagy még hosszabb, akkor a következő hónapokra is megy tovább így.
Tehát például, ha 06.15-től 07.23-ig táppénzen van, 06. hóra fizet katát 07.12-ig, de 07 hóra nem 08.12-ig- mert e hónapban érte el a keresőképtelenség a 30 napot). Ezt az e.v. a 21T101E sz nyomtatványon jelenti a NAV felé, minden kieső hónapról külön. ( ha időben 08.12-előtt beadja, akkor fel sem terhelik, ha késve, akkor utólag lemínuszolják a felkönyvelt katát).
üdvözlettel
Schmidt Zoltán
Schmidt Iroda ZRT

0 pont pont pont

Kedves Szilvia!
Mivel Önnek (ha jól értelmezem az írásából) a főállása mellett sima szja szerint adózó egyéni vállalkozása van (tehát nem KATA-s), akkor nincs semmi egyéb teendője. A főállásából táppénzen van, az egyéni vállalkozása meg ugyanúgy megy tovább, mint eddig, mivel gondolom év közben vállalkozói kivét sincs (írta, hogy nem rendelkezik bevétellel), úgy itt a táppénzre sem lesz jogosult! Nincs vele egyéb teendője, mivel nem ebből a jogviszonyából lesz biztosított!
Bízom benne, hogy válaszom hasznos volt az Ön számára!
Üdvözlettel:
Csirincsikné Donkó Beáta

1 pont pont pont

Üdv mindenkinek!
Talán a sok éjszakázás miatt láttam tévesen, én épp " katásnak " olvastam , elnézést.
Most látom, hogy "nem katás" . Számomra az releváns infó inkább, hogy mi "vagyok " adózásilag, nem az, hogy mi "nem" :-) . Arra a helyzetre fenntartom a leírtakat.... Üdv S Z

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ