Bt önellenőrzés

Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában: 2004-ben magánszemélyként felvettem 200+115 e Ft személyi kölcsönt, egy az adóhivatallal megkötött részletfizetési megállapodás feltételeinek teljesítéséhez, egy betéti társaság köztartozásainak részletfizetési megállapodáshoz.
A személyi kölcsön összegeket ki is fizettem. Utána el kellett kezdenem törleszteni magánszemélyként a hiteleket.
A 2004. évi bankon keresztül utal munkabért lehetett-e később önellenőrzéssel módosítani, mivel a hitelek felvétele és azok Bt javára történő kifizetése után volt látható a havi törlesztés. A hitel nem járulék és nem adóköteles bevétel.
Kérdés, hogy jogos volt-e az önellenőrzésem később a hitel törlesztések ismeretében?
Vagy egyáltalán hogy kellett volna ezt elkönyvelni? Azt senki nem várhatja el, hogy a Bt tartozásaira is kamatot, és a hitelek utáni kamatokat is, plusz a hitelképesség megszerzéséhez szükséges normális jövedelem utáni járulékokat is fizessem.
Ilyenkor mit kellett volna csinálni? Engem semmiféle rossz szándék nem vezérelt, csak egy Bt-t kellett mesterségesen fenntartani, amivel munkahelyet teremtettem magamnak.
Köszönöm a választ előre is.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Kérdező!
Sajnos a kérdése nem teljesen világos a számomra. Ha jól értem az történt,hogy Ön a bt tartozásaira vett fel hitelt,amiből a kifizette a NAV felé a tartozást+annak kamatait, majd törlesztette a banktól felvett hitelt.
Hogy a munkabér hogyan keveredik ide,azt sajnos nem értem. Csak sejtem,hogy azért, hogy megkapja a hitelt, megelőzően magas összegeket utalt valaki az ön számlájára munkabér címén, és ezt szeretné önellenőrizni (vagy már reviziózta is).
Hogy jogos volt-e az önellenőrzés az nem a banki kivonaton szereplő összeg függvénye, hanem az éves jövedelem-igazolás az alapja. Mindenesetre,ha ez a kettő nem egyezett, az a bank megtévesztése volt, valótlan adatok közlésével.
Hogy mit várhatnak el az embertől az megint egy másik kérdés...
Gné

0 pont pont pont

Kedves Gné!
Köszönöm a válaszát. Igen, a bt tartozásaira vettem fel hitel, de nem annyit, amennyivel tartoztam, hanem csak egy részletfizetési megállapodás azon összegének fedezésére, amire nem lehetett adni részletet.
a felvett hitelből ezt a részösszeget kifizettem egybe, utána elindult a részletfizetési megállapodás keretében a törlesztés azon más tételekre, amik bevonhatók voltak az rf-be.
Tehát a rf megkötésekor én felvettem 200+115e Ft hitelt. Abból kifizettem egybe 309 e Ft-ot az rfbe be nem vonható tételere. Utána elkezdődött a törlesztés egyéb tételekre. Azaz el kellett kezdeni törleszteni a bt tartozásos törlesztés mellett a magánszemély hiteleit is havi részletekben a bank felé a további mbérből.
A kérdés egyrészt az volt, hogy ez hogyan számolható el. Mert a 309 e Ft bement a bt-be, amit a magánszemély visszavárt. Abt nem tudta visszafizetni a magánszemélynek a kapott pénzt, csak mbért adott.
A kérdés lényege, hogy amit a továbbiakban kapott a magánszemély munkabért, amiből a hitelt törlesztette, lehetett-e az önellenőrzést elvégezni a bt által adott mbérnek a bank felé ténylegesen törlesztett összegével, azaz utólag derült ki, hogy mennyi törlesztés volt, mert ezzel az összeggel a magánszemély ennyivel kevesebb pénzt élhetett csak fel. Ezért úgy gondolom, hogy jogos egy ilyen esetben az önellenőrzés, ami a további évek kifizetett munkabér csökkentve a törlesztések összegével.
Nem pénzmosást akarok, hanem csak tudni szeretném, hogy mit kell ilyen esetben csinálni. A bt nem tudta visszafizetni a kapott "támogatást", de munkahely lett így teremtve további 6,5 évre. Nem nagy összegekről van szó. Már nem érdekel, hogy mit várnak el az embertől, mert rengeteget dolgoztam az életemben, és egyedül küszködök 20 éve. Most megint kihúzták a talajt a lábam alól, és 59 évesen munkanélküli vagyok külker diplomával, meg angol, francia felsőfokú nyelvvizsgával. Most a nyugdíj adat egyeztetéshez először tisztáznom kell a bt tartozásai miatt elismerhető éveket és összegeket.
Mindenesetre köszönöm szépen a válaszát.
Üdvözlettel:
Pulai Zsuzsa

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ