Adóvisszatérítés családosoknak 2022

Üdv,

tudom, hogy nagyon képlékeny még ez, de van egy dolog, amit nagyon nem értek ebben az adó-visszatérítésben.

2021.07.01-től átalányadózó vagyok, előtte KATA-s adózó voltam. Tehát az első SZJA bevallásom 2022-ben kell beadnom, a 2021-es év második felének a bevételére. Ennek a leadási határideje, 2022 május közepe. Ha február 15-ig visszafizetik az SZJA adott részét, az ebben az esetben hogyan fog kinézni?

Vagy (és ettől tartok sajnos) jövő februárban a 2021-es KATA-t veszik csak figyelembe (az első 6 hónapot), az év második felének SZJA visszatérítését pedig bukom? (Mivel a 2020-es évben nem lett SZJA-m, mert akkor is KATA-s voltam, tehát 2021 év elején ilyen befizetésem nem volt.)

0 pont pont pont

12 válasz

Kedves Norbert,

valóban nagyon képlékeny és már sok mindent lehet találni róla a neten.

Portfolio.hu szerint: "Nagy Márton szavainak értelmezése alapján az utóbbi helyzet áll fent, vagyis az érintett munkavállalók az elméletben fizetendő éves szja összegét kapják vissza 2022 első hónapjaiban, ami lényegesen nagyobb összeg, mint a ténylegesen fizetett szja. Lényegében tehát azt mondhatjuk, hogy 1,5 millió ember egyszeri jövedelemtranszferhez jut. Minden gyerekes szja-fizetőnek jár az egyszeri visszatérítés jövedelmi helyzettől függetlenül, de a visszatérítés mértékének lesz egy felső határa, ami az átlagjövedelem éves adótartalma, ami 800 ezer forint."

Ennek értelmében igazságtalan lenne ha a KATA-sok nem kapnák meg ezt a kedvezményt, ugyanis a KATA egy külön adónem ami fedezi a tb-t, az egészségbiztosítást, az szja-t és ugye minden adónemet. Tehát van szja tartalma ugyanis a havi 50 ezret elosztják a különböző adónemekre, így jár majd nyugdíj, orvosi ellátás és ez a kedvezmény is.

0 pont pont pont

Nem vagyok könyvelő, de értelmeztem a híreket az elmúlt hónapokban.
Eszerint, amit én olvastam:
- A visszatérítés a 2022. február 15-én a NAV által már ismert befizetett SZJA-ból történik. A kötelező adatközlés miatt a NAV ekkor már szinte minden befizetett SZJA adóról tud. (Nyilván van kivétel.)
- A gyermeket nevelő szülők részesülnek ebben a visszatérítésben
- Csak SZJA-ból fizetnek vissza, más adónemről nem volt szó
- Csak az egyén által ténylegesen 2021-ben befizetett (vagy tőle levont) SZJA-ból adnak vissza. Tehát az egyén nem kaphat vissza többet, mint amennyit ő maga befizetett vagy tőle levontak és befizettek helyette.
- A visszafizetésnek van felső korlátja, ez a korlát pedig a 2021-re majdan kiszámolt országos bruttó átlagbér teljes évre számolt SZJA tartalma.

2 pont pont pont

Picit konkretizálom a kérdésem.

Ha nekem a 2021-es évben volt 6 hónap KATA adózásom, illetve 6 hónap Átalányadózásom, ami után az SZJA-t 2022 elején kell befizetnem, akkor mit kapok pontosan vissza 2022 február 15-én?

A számomra kedvező lehetőség (nyilván): Visszakapom a 6 hónapnyi KATA 1/4-ét (A tegnapi bejelentés értelmében), Illetve visszakapom a fennmaradó 6 hónap alatt keletkezett számlám (mivel átalányadózó vagyok, csak a bevételem 60%-a a jövedelem, ami az adóalapom képezi) utáni SZJA-át, nyilván csak az átlagbér 6 havi összegének a maxmumában.

A rosszabbik lehetőség: Mivel 2020-ban is KATA-s voltam, nem volt 2021 elején SZJA bevallásom külön és 2021 ben a ténylegesen befizetett adóm (vagyis a 6 havi KATA) után kapom csak vissza a támogatást, ami ugye 75.000 Forint.

0 pont pont pont

Ember nincs aki a jelen helyzetben tud arra választ adni, hogy kiknek és mennyi fog visszajárni. Meg kell várni, hogy kijöjjön róla a törvény. Az eddigi nyilatkozatok alapján a 2021-ben befizetett SZJA-ból jár majd vissza a gyereket nevelőknek az idei éves átlagkereset 15%-nak mértékéig. Az átalányadózóknak és katásoknak a befizetett adó 25%, szintén a fentebb említett összeg mértékéig. De mint írtam, kár még találgatni. Törvény még nincs!

2 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Teljesen felesleges ilyen kérdést feltenni, mert a szakmai válasz csak jogszabály alapján adható. Jogszabály nem született, a jog érvényesítéshez szükséges nyomtatvány nem áll rendelkezésre. Ez csupán egy politikai szándék és egyikönk sem ül a Karmelita kolostorban. Akkor kérdezzen ilyeneket ha Magyar Közlönyben megjelent, mert álmoskönyv az egész számunka is. Ez egy politikai szándék, semmi egyébb. Javaslom, hogy hívja a Kossuth Lajos tér 3-5 számot, vagy a Miniszterelnökséget, ott értenek az ilyen kérdésekhez, nem itt. Arra a kérdésre, hogy katásnak pedig miért kell adni szja visszatérítést teljesen abszurd, amikor szja-t nem is fizet, de nincs ezzel semmi baj, ha van rá törvény, de nincs. A poltikai szándék helyes, de a kivitelezéshez jogszabály kell, még ettól nagyon messze vagyunk és szakemberként pedig találgatásokba nem bocsátkozénk. Legközelebb várok olyan kérdést, mennyi lesz az adó 2035-ben?
Üdvözlettel: Mart László

2 pont pont pont

Üdv ismét,

Most hogy már a közlönyben megjelent a rendelet, így már megválaszolható a kérdésem?

0 pont pont pont

Igen , át tanulmányozás után választ tudunk adni.

0 pont pont pont

A kata 6x50000x0.25%-a,általány befizetett negyedéves szja amit lát a nav de max a decemberi brutto átlag 12x-nek a 15% , ha valami lemarad-kimarad a bevallásban kérhető még 5 évig tehát nem veszik el semmi!!!

0 pont pont pont

A KATA-s resz mar vilagos. A masik meg nem egeszen... Nekem azt mondta a konyvelom, hogy nem tudok meg ebben az evben negyedeves szja eloleget fizetni, mert ebben az evben lettem atalanyadozo ezert nincs mibol kiszamolni az szja eloleg merteket. Az ez evi szja-t egy osszegeben kell bevallani/befizetni nekem a jovo ev elejen.

Ebben az esetben hogyan alakul a dolgom?

0 pont pont pont

Ha van bevétel ebből jövedelem akkor negyedévente szja előleget kell fizetni az Ev-nek ha nincs fizetett szja akkor nincs mi visszajárjon az utolsó negyedévest befizetése után február 15.-ig adják vissza az szja-t tehát látni fogja a nav ha eztuán készül el az szja bevallás akkor mejd önellenőrzéssel lehet igényelni még 5 éven belül.

0 pont pont pont

Itt a tájékoztató:
https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites/szja_visszaterites20211001.html#tudnivalok_reszletesen

Az EV-nek a szja bevallás után
lyenkor a visszatérítést a NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban 2022. március 1-jétől utalja ki.

1 pont pont pont

Szuper ez alapjan mar egyertelmu, koszonom!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ