Magánszemélyek közötti üzlet utáni adófizetés

A kérdésem a következő: én mint magánszemély őstermelő erdőgazdálkodó, megbíztam egy másik magánszemélyt, hogy a vadkerítést esetenként 5000.- Ft-ért (kézbe) ellenőrizze. Vállaltam, hogy az Őt terhelő adót-járulékot ezen kívül befizetem. Hova, mikor, mennyit kell fizetnem?
Ezt a látszólag életszerűtlen kérdést azért tettem fel, mert a tulajdonostársak felé a kiadásokkal elszámolok, ezért a NAVot nem hagynám ki.

0 pont pont pont

3 válasz

Havonta 1508 nyomtatványon. Ha eseti megbízási szerződést kötött akkor 16% os szja kell bevallani és meg fizetni.

0 pont pont pont

Megbízási díj esetén a 27% EHO-t is meg kell fizetni az SZJA mellett. Esetleg az egyszerűsített foglalkoztatás a napi 1000 ft közteherrel lehet hogy megfelelőbb. Ezt alkalmanként be kell jelente a T1042-es nyomtatványon és havonta a 1508-as nyomtatványom

0 pont pont pont

Esetenkénti 5000Ft-os megbízásos jövedelem, adó- és járulékköteles, ami bejelentési kötelezettséggel is jár. Meg kell fizetni az egyéni járulékokat, (az 1,5%-os munkaerő-piaci járulékot nem kell), valamint a személyi jövedelemadót. Meg kell fizetni 27% szociális hozzájárulási adót is.
Mivel a kifizetett összeg az 5000Ft, ezért az adó- és járulék megállapítása előtt ezt az összeget bruttósítani kell. Ez 7462Ft. lesz.
Vagyis az egyéni járulékok kötelezettsége 2462Ft.
A 7462Ft után kell megfizetni a 27% SZOCHO-t, ami 2015Ft.
Ez összesen 4477 Ft. kötelezettség lesz a NAV felé.

Akkor, ha az ellenőrzések száma nem haladja meg a heti 5-, havi 15-, éves szinten pedig a 90 napot, lehetőség van az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentésére. Ekkor a napi 5000Ft kifizetést mindössze 1000Ft. kötelezettség terheli a NAV felé.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ