Normatíva lehívás kérdés

Az szeretném kérdezni, hogy pl. a bruttó 251 528 Ft esti tagozatos tanuló után lehívható normatíva hol, hogyan jelenik meg adókedvezményben? Vagy bankszámlára küldik támogatásként? Ez az adószámla kivonaton is megjelenik? Ha igen, milyen néven? Havi szinten vagy csak éves szinten lehívható? Köszönöm a választ előre is!

0 pont pont pont

2 válasz

A tanulók után lehívható normatíva összege változik 2021.01.01.-től. Nem csak a normatíva összege, de a számítás módja is megváltozott! Az alábbi linken találják a normatíva kalkulátort:

https://tanuloszerzodes.hu/normativa-es-koltsegkalkulator/

1.KIFUTÓ RENDSZER: 2020.05.31. előtt tanulói jogviszonnyal rendelkező tanulók. TANULÓSZERZŐDÉSES TANULÓK (OKJ-s szakmák) (2.fül)

A tanulószerződéses tanulókra vonatkozóan, a TANULÓSZERZŐDÉS fület nyissák meg, ahol tételesen fel van sorolva az összes OKJ-s szakma. A szakma kiválasztása után be tudják állítani az aktuális hónapot, illetve a képzési napok számát. (Minden olyan munkanap elszámolható, amely napokon iskolai oktatásban nem kell részt vennie a tanulónak, függetlenül attól, hogy az adott munkanapon ténylegesen részt vett e a tanuló a szakirányú oktatásban a képzőhelyen.) Egyszerű példával szemléltetve: az adott hónapban beállítom, hány munkanapot kell az iskolában töltenie a tanulónak, és a fennmaradó munkanapok, mind elszámolható napoknak minősülnek. Ezt követően a rendszer automatikusan megadja a teljes támogatás összegét (normatíva összege). Ezt követően még be lehet írni a tanulói pénzbeli juttatás és járulékok (A pénzbeli juttatás nem változott, a megkötött szerződésen szereplő összeg, illetve a rögzített emelések), illetve az egyéb költségek összegét, végül megkapjuk az egyenleget. (Vagyis azt az összeget, ami a vállalkozásnál marad.)

2. ÚJ RENDSZER: 2020.05.31.-ét követően létesített tanulói jogviszonnyal rendelkező tanulók. SZAKKÉPZÉSI MUNKASZERZŐDÉSES TANULÓK (SZAKMAJEGYZÉK-es szakmák) (1.fül)

A szakképzési munkaszerződéses tanulókra vonatkozóan a SZAKKÉPZÉSI MUNKASZERZŐDÉS fület nyissák meg, ahol tételesen fel van sorolva az összes SZAKMAJEGYZÉK-es szakma. A szakma kiválasztása után be tudják állítani a tanuló évfolyamát, az aktuális hónapot, illetve a képzési napok számát (Minden olyan munkanap elszámolható, amely napokon iskolai oktatásban nem kell részt vennie a tanulónak, függetlenül attól, hogy az adott munkanapon ténylegesen részt vett e a tanuló a szakirányú oktatásban a képzőhelyen. Egyszerű példával szemléltetve: az adott hónapban beállítom, hány munkanapot kell az iskolában töltenie a tanulónak, és a fennmaradó munkanapok, mind elszámolható napoknak minősülnek. Ezt követően a rendszer automatikusan megadja a teljes támogatás összegét. A következő sor a költség sor, ahol a tanuló munkabérénél a legkisebb beírható összeg a tárgyév első napján érvényes minimálbér 60%-a. Ezt követően felvisszük az egyéb juttatásokat (amit a főállású azonos munkakörben dolgozó munkavállalók is kapnak a cégnél (a tanuló ledolgozott munkanapjaival arányosítva, max. a minimálbér 100%-áig, pl. étkezési utalvány), egyéb költségeket is. Így megkapjuk a teljes költséget (normatíva összege), és az egyenleget (Vagyis azt az összeget, ami a vállalkozásnál marad.)

Az új rendszerben a képzési napok száma növelhető azzal, ha a cég az elméleti oktatásban is részt vesz, így magasabb normatíva érhető el.

FONTOS, hogy a megfelelő fület nyissák meg, hiszen teljesen más normatíva összegek jönnek ki a régi és az új rendszerben tanulókra vonatkozóan. A normatívakalkulátor az éppen aktuális állapotot (ami változhat) mutatja, ezért minden hónapban nyissák meg újra, hogy a megfelelő összeget tudják lehívni. Az adott hónapban a munkanapok száma is változik, emiatt a normatíva összege havonta változhat.

0 pont pont pont

Köszönöm szépen! És ezt a támogatási összeget a cég hogyan kapja meg? Az adoszámlafolyokivonaton vagy a bankkivonaton fogom látni? A könyvelök csak havonta hívhatják le?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ