Külföldi, online kutatási részvételekért milyen módon kell adózni?

Egy külföldi vállalat a világ kutatóinak lehetőséget ad, hogy kutatásaikhoz megfelelő részvevőket toborozzanak a világ minden tájáról, ehhez online felületet használnak. A kutatásokban való részvételért rendszertelenül, általában 1-2 dollárt jutalmaznak a résztvevőknek.
Nem mertem még belevágni, mivel bárhogy is kerestem, nem találtam rá egyértelmű választ, hogy hogyan is kell ezt leadózni Magyarországon, vagy egyáltalán kell-e, tekintve, hogy külföldi cégnél zajlik mindez, mégha fizikai jelenlétet nem is igényel.
Nagyon köszönöm előre is a választ!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Érdeklődő!
Azt hogy milyen formában kell adózni ezután, nem csak a végzett tevékenység formája határozza meg, hanem a választott cégforma, Bt. Kft. Rt. E.V. annak tagjainak társadalombiztosítási szempontból releváns jogállása, jövedelemelvárása, valamint a bevétel és költségek, melyeket forintosítani kell, mely forintosítás szempontjait a számviteli politikában rögzíteni kell ás nemzetközi fordított áfában bejelenteni a NAV-hoz. Az áfa nélkül számolt értéknél pedig el kell dönteni, hogy KIVA, TAO, vagy KATA amit adónemnek választanak, esetleg Szja tételes elszámolással, vagy átalányadózás. Mindegyik külön törvény és nem is lehet itt megválaszolni egy mondatban, nincs is értelme mindenre kitérni, fél napot lehetne beszélni róla. Javaslom, hogy keressen meg egy adótanácsadót, konkrét tervezett árbevétellel és költségszerkezettel, mert a fenti kérdés le kell szűkíteni. A kérdés nagyjából úgy hangzik, hova érdemes költözni Magyarországon? Erre csak kérdéssel lehet válaszolni. Mik a szempontok?
Üdvözlettel: Mart László

1 pont pont pont

Kedves Evelin!

Először is az a legfontosabb, hogy az adott "jutalmakat" milyen jogcímen fizetik. Van-e a kifizető országával Magyarországnak kettős adóztatásról szóló egyezménye. Bármit is vonnak-e le a "jutalmakból" kifizetés előtt. Ezen kifizetések általában nem igénylik a vállalkozási formát. Tájékozódjon arról, hogy fizetnek-e Ön után bármilyen adót a saját országukban.

2 pont pont pont

Kedves kérdező

Én is egyetértek a GEOK Kft válaszával, ez semmiképp nem olyan tevékenység , amihez vállakozásban kellene gondolkodni.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ