KATA mellékállásban

Jó napot!
Főállásban dolgozom egy nagy cégnek, rendes 36 óránál több munkaviszonnyal. A cég végzi az adóbevallást minden évben. Szeretnék KATÁ-s lenni webáruház nyitása miatt. 25000 Ft-os, mivel a főállásom megmaradna. Be kell-e jelentenem a cégemnek, hogy KATÁ-s lettem és otthon a szabadidőmben webshopot üzemeltetek? Másik kérdésem, "bezavar-e" a céges évenkénti adózásba (szja összevonódik a KATÁ-val?) vagy a KATA bevallása az enyém, és a szja-t továbbra is a cég csinálja?

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Beatrix!
Amennyiben katás ev. lesz semmi köze nem lesz az Szja bevalláshoz. Én is áfa kérdéseken gondolkodnék, illetve azon mivel lesznek beszerzései, nem biztos, hogy katásként megéri. Más adózási forma is van, ahol még 25.000 Ft.-ot se kell fizetni ha van főállása.
Üdvözelettel: Mart L.

2 pont pont pont

Kedves Beatrix!

Sajnos nem értek egyet az előttem leírtakkal! Abban a pillanatban, hogy egyéni vállalkozást vált ki függetlenül attól, hogy milyen adózási formát választ, ha személyi jövedelemadó köteles bevételei is vannak bárhonnan is, a bevallást, mint egyéni vállalkozóként kell beadni, vagyis a munkáltatójának tudnia kell a vállalkozásáról, ha Ők csinálják a bevallását. Valóban nem lesz szja-t érintő jövedelem a kata miatt, de attól még egyéni vállalkozó lesz. Valamint fontos kérdés az is, hogy milyen cégnél dolgozik. Előfordulhat, hogy a munkaszerződésében, vagy ha van, akkor a kollektív szerződésben vannak kikötések a főállású munka mellett végezhető egyéb tevékenységekről.
Annyiban egészíteném ki még az előzőeket, hogy nem az a lényeg, hogy havonta kell-e 25e Ft.-ot fizetni, vagy sem, hanem inkább az a fontos, hogyha a bevétel-kiadás különbözete, vagyis a nyereség mekkora összeget tesz ki. Ha várhatóan meghaladja (egész évet figyelembe véve, valamint a főállású munkaviszonyából származó jövedelme meghaladja a bruttó 4.008e Ft.-ot) hozzávetőlegesen az 1.125.000,- Ft.-ot, akkor megéri a KATA. Az előzőekben leírtak alatti nyereség esetén az adó vonzat kevesebb lesz, mint a KATA kötelező fizetendő összege. Webshop esetében fontos, hogyha terméket értékesít, akkor azt mekkora haszonkulccsal tudja értékesíteni. A KATA 12M Ft-os értékhatára miatt az előzőekben leírtak alapján a nyereség a bevétel közel 9,5%-a. Ha a haszonkulcs (termék eladási ára-beszerzési érték) nem éri el ezt az összeget, kizárt, hogy teljesíthetővé váljon a fenti nyereség. A haszonkulcsnak ennél nagyobbnak kell lennie, mivel a vállalkozást egyéb költségek is terhelik a beszerzési ár felett. Ez alatt felesleges választani a KATA-s adózást.

1 pont pont pont

Tisztelt Kolléga Úr! Az Szja bevallás tervezetet már megcsinálják 2019-től katás ev.-nek a 08-cas adatszolgáltatás után, tehát nem kell Szja bevallást benyújtani. Tehát ha a bevallástervezethez nem nyúl hozzá, akkor véglegesség válik. Természetesen ha van módosítani való adat, de a fentiek alapján nem valószínü. A munkáltatónak tény, hogy be kell jelenteni az adószámot, de ha nem kerül feltütetésre abból se lesz semmi baj.
Üdvözlettel:
Laci

1 pont pont pont

Huh, köszönöm a válaszokat. Nem vagyok könyvelő és távol áll tőlem ez a szakma, úgy hogy kicsit összekeveredtem. De ezekből a válaszokból azt vontam le, hogy az "egyszerű a kata én is megoldom a számlázz.hu-n vagy a billingón....." nem fog működni. Szóval ha aktuális lesz könyvelőt kell fogadnom.
Köszönettel
Beatrix

0 pont pont pont

Kedves Beatrix!
A kata egy adónem a sok közül és bármilyen furcsán is hangzik hatni tud a többire. Tehát az áfának eleve alanya lesz, ha adószáma lesz, ez nem jelenti az, hogy áfát fizetni is kell, lehet a fizetés alól mentes. Alapításkor sok kérdésre kell válaszolni, illetve sok bejelentés van pl. helyi adóbe külön jelölni kell, hogy katás lesz. Könyvelni nem minden esetben kell már...-feltével ha a bevétel megállapítható, de az adójogszabályok változását figyelni és értelmezni kell és nem feltétlenül csak a számlák összeadásáról van szó, így ha más nem is, de személyreszabott adótanácsadás mindenképpen javasolható a megalapítás előtt, aztán, hogy ki mit könyvel, vagy a programok által előállított adatok elengedőek, ez mindig egyedi. Egy bizotos, a bizonylatokat manuálisan rögzíteni nem kell, de meg kell vizsgálni pénzforgalmilag mi valósult meg a számlázásból. A kata is bonyolult, de nem maga a kata miatt, hanem az egyéb tényezőtől amit még tudni kell hozzá.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ