Alkalmazott másodállásban vagy tagi jogviszonyban való munkavégzés

Tisztelt könyvelők,
Korábbi kérdéseimben érdeklődtem az alkalmazott bejelentéséről és a főtevékenység megjelöléséről.
Köszönöm az értékes válaszokat. Viszont szeretném jobban átlátni a helyzetemet, és még néhány fontos információra szükségem lenne.
Tehát bt. alapítás előtt állok. Rendelkezem heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal. Én lennék a beltag és volna két fő kültag.
Az egyik kültagnak is van 36 órát meghaladó munkaviszonya. De a másiknak nincsen.
Kérdéseim a következők:
Én milyen státuszban lehetek ügyvezető? Mert csak az ügyvezetést vállalom.
A kültagokat, hogy érdemes alkalmazni?
És ha nem tagot alkalmazok, akinek van 36 órát meghaladó munkaviszonya?
Mi van akkor, ha az adott hónapban nincsen jövedelem?

A válaszokat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kérdező!
Alapítás előtt célszerű adótanácsadást igényebe venni, mert véleményem szerint már kérdések is felmerülnek. Amenyiben Bt.-t alapítanak és nem katás, akkor számviteli törvény miatt mérlegképes könyvelőt is kéne keresni és Ő is tud válaszolni a kérdésekre, persze nem mindenre, de a fő adózási kérdésekre igen. A ü, feltett kérdésre röviden, lényegretörően válaszolnék. Válaszom nem teljeskörű, nem is lehet, hiszen minden körülményt nem ismerek, hogy kinek mi éri meg, mindig egyedi.
Ügyvezető lehet -megbízási jogbiszonyban és munkaviszonyban.
Amennyiben tag is -üzletrésze van és az ügyvezetés megbízási jogviszonyban látja el, akkor társas vállalkozói jogállás jön létre. Amennyiben munkaviszonyban látja el az ügyvezetést, akkor munkaviszony jön létre. Ha Ön nem rendelkezik üzletrésszel, akkor munkaviszonyban, vagy megbízási jogviszonyban láthatja el a tevékenységet. A küldős megbízott lehet tértésmentes is. A társas vállalkozó is lehet nullás jövedelmű, ha van heti harmichat órát előrő munkaviszony. Amennyiben munkaviszonyos úgy a munkaviszonyra vonatkozó adózási szabályok vonatkoznak rá. Célszerű körbejárni mi éri meg jobban. Az 1041-est be kell adni és a 08-casokat is függetlenül attól, hogy mennyi bért kap, vagy egyes esetekben nullás adattartalommal, akkor is ha nem kap, valamint jelölni kell a nyomtaványokon a jogviszonyt is. Az ügyvédnél az adózási kérdésere Önöknek kell válszolni, felételezhetően arra, hogy milyen áfával, jogviszonnyal jöjjön létre a cég, ennek hosszútávú adózási hatásairól nem fog az ügyvéd tájékoztatást adni -kivéve ha adójogász. Egyszerűen azért mert nem értenek hozzá, az ügyvédeknek is könyvelőjük van. Én azt szoktam mondani cégalaptáskot a helyes út: adótanácsadó-ügyvéd-könyvelő. Minden sikeres cégnek megvan ez a bűvös háromszöge, mely jobb esetben nem bermuda háromszög, tehát nem tűnik el a zsebükbe a pénz, hanem felszaporodik a létrejövő vállalkozásnál.
Üdvözlettel:
ML.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ