Üzletszerű ingatlan adás-vétel

Tisztelt Adótanácsadók, Könyvelők!
Cégalapítás előtt szeretnék a témában gyakorlott könyvelővel és/vagy adótanácsadóval egyeztetni,konzultálni.
Főbb kérdéseim:
- Melyik vállalkozási forma lenne a legpraktikusabb (kezdetben évente 2-5 tranzakció, amelyek többnyire lakóingatlanok, de mindig van 1-2 más is, pl: telek, raktár, üzlet stb.)
- Ha bérbeadással kívánom hasznosítani, akkor cégként vagy magánszemélyként praktikusabb-e bérbeadni?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel, István

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Kérdező!
Amennyiben cégként valósítja meg az adott tevékenységet, eladás, vétel, bérbeadás, akkor a válaszott adózási forma alapján fog adózni, pl, TAO, vagy KIVA. Erről van egy videóm, de tavalyi, nyugodtan nézze meg, hogy mikor melyik célszerű, melyik éri meg jobban, konrként tervezett árbevétel és költség nélkül nem nyilatkoznék. A másik lehetőség, hogy magánszemélyként bérbeadhat ingatlant, ebben az esetben 15 % Szja terheli a jövedelmet (bevétel-költség=jövedelem). Azonban fontos megemlíteni az áfa kérdést is, mert ingatlanbébeadás lehet alanyi mentes, vagy lehet adómentessé tenni, illetve egyes esetekben az inatlan adás-vételek eladások, amennyiben üzletszerű áfafizetési kötelezettséget vonhat maga után. Elég sok forgatókönyv van, legális lehetőséggel, melyet talán célszerű egyedileg megvizsgálni.
https://www.youtube.com/watch?v=jTcxE7iWjhs
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont
  • +1  
    2021.08.08. Tiszai Tímea
  • +1  Köszönöm a segítségét! Keresni fogom.
    2021.08.05. István

Én még tudnék egy két praktikumot hívjon fel.
06-70-3676722

1 pont pont pont
  • +1  Köszönöm!
    2021.08.11. István

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ