Áfa visszaigénylése

1. Azt mondja körülöttem minden hozzáértő szakember, hogy a 9 személyes WV Transzporter áfája nem igényelhető vissza, és nem számolható el, annak ellenére, hogy a jogszabály úgy mondja, hogy a vezetővel együtt 8 személynél több fő szállítására alkalmas jármű nem személygépkocsi. Valóban így van ez?
2. Hangosító cég vagyunk, és a mobil színpad illetve a hangfalak és egyéb berendezések szállítására egy IVECO kisteherautót vettünk, az áfáját visszaigényeltük. A kérdésem az, hogy az ebbe tankolt gázolaj áfája elszámolható-e?
Köszönöm szépen válaszukat, nagy segítség lenne, mert nem egyértelmű válaszok érkeznek ugyanezekre a kérdésekre.
Üdvözlettel: Sinyei Marianna

0 pont pont pont

6 válasz

Tisztelt Kérdező!
1.
Az adóztatásban a személygépkocsi definiciója az SZJA trv. 3. §. 45. pontjában található.
"személygépkocsinak minősül a négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, azzal, hogy ide tartozik a benzinüzemű, a dízelüzemű, az elektromos üzemű, a gázüzemű személygépkocsi, a versenyautó, az önjáró lakóautó. Személygépkocsinak minősül továbbá az a vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű, olyan gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi), amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér, ideértve azt az esetet is, ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor."

Ennek alapján a vezető + 7 felnőtt személy szállítására történő alkalmasság csupán az egyik részhalmaz. A másik részhalmaz a 2500 kg össztömeget meg nem haladó nagy rakodóterű vegyes használatú gépkocsi.

Amennyiben a Transporter össztömege 2500 kg alatti (forgalmi engedély, vagy műszaki dokumentáció megmondja) és raktere kettőnél több személy szállításáara alkalmas, az adóztatásban személygépkocsinak minősül annak összes következményével (ÁFA, cégautó adó)

2.
A gázolaj ÁFA-ja csak akkor esik levonási tilalom alá, ha személygépkocsiba tankolják. Amennyiben az IVECO nem minősül személygépkocsinak (gondolom, össztömege meghaladja a 2500 kg-ot), a bele tankolt gázolaj ÁFA-ja levonásba helyezhető, amennyiben az a tevékenység amihez használják ÁFA köteles.

1 pont pont pont

Köszönöm szépen! :)

1 pont pont pont

Köszönöm válaszukat! Ha a WV Transzporter tömege forgalmi engedély szerint meghaladja a 2500 kg-ot (2700 kg) és 8 személynél több szállítására alkalmas (9 személyes- forgalmi eng. alapján) akkor az én értelmezésem szerint mégis visszaigényelhető az áfa, mivel ez nem személygépjármű. (a cégünknek ez 2,2 millió Ft-ot jelent)
Üdvözlettel: Sinyei Marianna üv.

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
Ahhoz, hogy a VW Transzporterre vonatkozó áfa-levonást el lehessen dönteni, elsődlegesen fontos a személygépkocsi fogalmának meghatározása. Az áfa tv. a termék meghatározását a 8703 vámtarifaszámra (továbbiakban: vtsz.) való hivatkozással teszi meg és nem a forgalmi engedély szerinti minősítéshez köti.
E vtsz. alá tartoznak a különböző típusú, személy szállító gépjárművek. Az ide tartozó járművek motorja bármilyen típusú lehet. Egyes gépjárműveknek az e vtsz. alá történő osztályozását néhány olyan jellemző alapján lehet elvégezni, amelyek arra utalnak, hogy a járműveket elsősorban személyek szállítására tervezték és nem áruszállításra. Ezek a jellemzők különösen az olyan gépjárművek áruosztályánál hasznosak, mely bruttó tömege 5 tonnánál kisebb és egységes belső tere magában foglal egy, a vezető és utasok szállítására egyaránt szolgáló részt, illetve egy másikat, amely személyek és áruk szállítására egyaránt szolgálhat.
• állandó ülések, biztonsági berendezések (pl. biztonságöv) valamennyi személy részére vagy a vezető és az
elülső utasok mögötti hátsó részben állandó rögzítési helyek vagy szerelvények ülések és biztonsági berendezések rögzítésére.
• hátsó ablakok a két oldalfalon
• ablakos toló-, oldalra vagy felfelé nyíló ajtó vagy ajtók az oldalfalakon vagy hátul
• állandó fal vagy elválasztó hiánya a vezető és az elülső utasok számára szolgáló terület, valamint a hátsó, mind személyek mind teher szállítására használható térség között
• kényelmi berendezések, igényes belső kivitel és felszereltség a járműnek az utasok szállítására szolgáló területtel összefüggő teljes belső térben.
• Maximum 9 személy vezetővel együtt

Kérdések esetén szívesen állok rendelkezésére!

Üdvözlettel:
Murvai Zsolt

1 pont pont pont

Tisztelt Sinyei Marianna!
A Nemzeti Közlekedési Hatóság által meghatározott járműkategória - mely a forgalmi engedély "J" adatmezőjében látható - általában teljesen megbízható az ÁFA levonhatósággal kapcsolatban is.
M jármű kategória: Személyszállító gépkocsik.
M1 kategória: Személyszállító gépkocsik, a gépjárművezető ülésén kívül legfeljebb nyolc ülőhellyel.
M2 kategória: Személyszállító gépkocsik, a gépjárművezető ülésén kívül több mint nyolc ülőhellyel és legfeljebb 5 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel.
M3 kategória: Személyszállító gépkocsik, a gépjárművezető ülésén kívül több mint nyolc ülőhellyel és több mint 5 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel.
N jármű kategória: Áruszállító gépkocsik.
N1 kategória: Áruszállító gépkocsik, legfeljebb 3,5 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel.
N2 kategória: Áruszállító gépkocsik, több mint 3,5 t, de legfeljebb 12 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel.
N3 kategória: Áruszállító gépkocsik, több mint 12 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel.
Nem szükséges gépjárműszakértőnek lennie egyik könyvelőnek sem. Elegendő a forgalmi engedélyben meghatározott járműkategória az iránymutatáshoz.
Az IVECO esetében ugyan ez a helyzet. Ha a forgalmi engedély "J" rovata alapján "N" kategóriába esik, akkor levonható az IVECO-ba tankolt gázolaj ÁFA-ja.
Sok sikert!

2 pont pont pont

Tisztelt Szakértők. Ha jól értelmezem akkor ha a forgalmi engedélyben J kategória szerepel és N1 besorolása van a gépjárműnek akkor ez minden esetben teherautónak minősül minden törvény szerint annak ellenére, hogy a gépjármű 5 személy szállítására is alkalmas lehet és össztömeg nem haladja meg a 2500 kg?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ