Új munkaviszony - veszélyeztetett terhesség

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben augusztus 2-től új munkahelyem van, de kiderült, hogy várandós vagyok, ha 1 hónappal később esetleg kiír az orvos veszélyeztetett terhességgel táppénzre, akkor is az új munkaviszonyomból származó jövedelmemet veszik majd figyelembe a CSED és a GYED megállapításánál? Illetve lehetséges egyáltalán ilyen rövid munkaviszonnyal táppénzre menni? 5 évi folyamatos jogviszonnyal rendelkezem.

Köszönettel: Meli

0 pont pont pont

3 válasz

A biztositás fenállása alatt a keresőképtelenség idejére de legfeljebb egy évig jár a táppénz,DE a keresőképtelenséget megelöző a jogviszonyban biztositásban töltött ideig vagyis ha 08.02.én kezdödött a munkaviszony és mondjuk 09.01-én indul a táppénz csak 28 napig.

0 pont pont pont

Bocsánat, biztos a megfogalmazás nem volt rendben. A biztosítás több mint 5 éve folyamatos , a kérdés az lenne, hogy ez esetben is az új munkaviszonyból származó jövedelem a csed/gyed alapja?

0 pont pont pont

Kedves Melinda
Mivel 5 éves folyamatos biztosítási idővel rendelkezik ön táppénzre, CSED-re és Gyed-re is jogosult.
CSED-re való jogosultágánál a jelenlegi jogviszonyában elért jövedelme naptári napi 100% lesz a CSED mértéke , ebből csak 15% SZJA-t vonnak le, valamint családi kedvezményt is érvényesíthet belőle.Amennyiben a CSED-re való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző 3. hónap utólsó napjától visszafele számítva rendelkezine a jelenlegi jogviszonyában 180 naptári nappal akkor azt a jövedelmet vennék figyelembe, azonban az ön esetében ez nem így van, tehát a jelenlegi jövedelme lesz a CSED alapja.
Táppénz egy évig járna, de ön közben szülni fog. A jelenlegi szabályok annyira kedvezőek, hogy még annak is adnak táppénzt méltányosságból akinek kevés a biztosítási ideje, csupán kérelmet kell benyújtani. Az ön esetében nincs rá szükség.
A GYED összege a figyelembe vehető jövedelem 70%-a , maximuma azonban jelenleg a minimálbér kétszeresének a 70%-a vagyis bruttó 234.360 Ft. TB járulék levonás nem terheli.
GYED -nél az ellátásra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utólsó napjától visszafele számítva rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel akkor a GYed alapját ezen 180 napi jövedelem figyelembevételével fogják meghatározni. A táppénz és a CSED összegét azonban nem lehet figyelembe venni mivel nem vontak belőle járulékot. Hát remélem tudtam segíteni. A lényeg, hogy mindegyik ellátást igénybe tudja majd venni. Jó egészséget kívánunk.
BOFA12 HUNGARY KFT

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ