Kft. tulajdonosának változása

Tisztelt Cím!

Házassági vagyonközösséget megszüntető ügyvédi iratban rendelkeztek a kft. tulajdonosi jogairól és a kft. egyes tárgyi eszközeiről. Azt szeretném kérdezni, hogy hogy kell ezt lekönyvelni (minek minősül), és milyen adókat kell fizetni utána?
A kft. eredetileg a férj-feleség 50-50%-os tulajdonában volt.
A vagyonközösséget megszüntető okiratban úgy egyeztek meg, hogy a feleség lemond az 50%-os tulajdonjogáról a férj részére, és a cég tulajdonát képező szgk. és tenyészállatok (7000+3000 millió értékben) a feleség tulajdonába kerülnek. A feleség lemondott az adózott eredmény rá jutó részéről.
A kft. egyszemélyes kft.-ként működik tovább.
Válaszukat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Érdeklődő!
Tekintettel, hogy ügyvéd előtt folyik az eljárás, minden adó és illetékszabály az ügyvédhez tartozik és eseti képviseletet lát el a NAV előtt. Amennyiben üzletrészről valaki lemond más javára ajándékozási illeték jöhet szóba, kivétel házastársak és egyenesági rokonok között. Az tenyészállatok amennyiben a feleség tulajdonába kerülnek, tehát nem a vállalkozás tulajdona többi, akkor feltételezem van egy adás-vételi szerződés és a bevételt növeli az eladás, attól függően, hogy hogy adózik kérdés, hogy KIVÁ-s vagy TAO-s a cég. Egyéb bevéltelként az adózási előtti eredmény növeli az eladott tárgyi eszköz értéke (számiviteli rész) Amennyiben beszerzéskor volt áfa levonási jog -függetlenül attól, hogy éltek-e vele, akkor fizetendőként kell beállítani az arányosított részt.
Üdvözlettel: Mart L.

1 pont pont pont

Kedves Ibolya!

Alapvetően a cég vagyonáról abban a formában ahogy leírta, véleményem szerint nem rendelkezhettek a felek. A tulajdonosi kőr szempontjából teljesen mindegy, hogy házastársakról van-e szó, vagy vadidegenekről. A magánszemély cégben lévő vagyona az általa megfizetett törzstőke egészen addig, amíg a cégben lévő vagyontárgyak kivételre nem kerülnek. Csak azt követően képezik a tulajdonos vagyonát Azaz, a cég tulajdonában lévő vagyon nem a magánszemélyek vagyona, így a cégben lévő vagyontárgyak önmagukban nem adhatják egy ilyen megállapodás alapját. Amiről dönthetnek az a tagok által befizetett törzstőke. Elsőként a cég értékét kell meghatározni, amit lehet úgy is, hogy a felek megállapodnak egymással (itt lehet kalkulálni a cégben lévő vagyontárgyakkal is akár). Abban az esetben, ha nem sikerül megegyezni, akkor érdemes külső szakértőt bevonni az ügymenetbe. Ha sikerül megállapodni, akkor a kiváló személy törzstőke értékének a piaci értékét meghatározva vásárolhatja meg ebben az esetben a férj. Tehát, ha a törzstőke 3M Ft., a megállapodás szerinti cég érték 100M Ft., akkor 50-50%-os tulajdonrész esetén az 1.5M Ft-os névértékű törzsbetétet fogja a férj megvásárolni 50M Ft-ért. Mivel ebben az esetben nem a magánszemélyek vagyontárgyainak felosztásáról van szó, így az 50M Ft. és az 1.5M Ft. közötti különbözet adóalapot képez! Ha a céget végelszámolnák és az abban található vagyont kivennék a járulékos adó vonzatokkal együtt, csak utána lehetne beszélni annak a számszerűsített felosztásáról! Egy kivétellel minden más esetben adás-vétel jön létre akár a tenyészállatok cégből való kivonását, akár a cég törzstőkéjének megvásárlását vesszük figyelembe. Ebben az esetben pedig ellenértéknek szerepelnie kell a vállalkozásban, máskülönben hiány keletkezik a pénzeszközökben, vagy vagyontárgyakban!
Az egy kivétel, ha a cégből kiválással történik a vagyontárgyak leválasztása.
Egy cégekkel foglalkozó ügyvéd biztosan tisztában van ezekkel, amiket leírtam, így nézzék át, hogy pontosan milyen ügylet is történik Önök között!

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ