Előleg áfabevallásba mikor kerül bele?

Előleget fizet a Kft., megkapja az előleg fizetéséről a számlát. Ennek a számlának az áfaösszegét bele lehet-e tenni az aktuális időszaki áfabevallásba, vagy csak amikor a végszámla - mondjuk 2 hónap múlva - kiállításra kerül, akkor lehet a teljes áfát visszaigényelni?

Köszönöm!

0 pont pont pont

2 válasz

Az előleg ÁFA tekintetében annak a terméknek/szolgáltatásnak a sorsát osztja, amivel kapcsolatban előre megfizetésre került. Az átvett előlegről a szállító utólag, az összeg befizetését, jóváírását követően állít ki előlegszámlát, amelynek az ÁFA szerinti teljesítési dátuma a megfizetés/bankszámlán történő jóváírás dátuma.

Ennek a számlának a birtokában a vevő jogszerűen szerepeltetheti az aktuális időszaki ÁFA bevallásában az előleg ÁFA tartalmát, amennyiben a termék/szolgáltatás áfája - amivel kapcsolatban az előleg megfizetésre került -, visszaigényelhető.

1 pont pont pont

Azzal egészítem ki, hogy a fordított adózás alá eső szolgáltatások, termékek esetén az előleg utáni áfa fizetés nem értelmezhető, fordított adózás esetén az előleg után ÁFA fizetés nem történik, kivéve az import szolgáltatás előleg számláját.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ