Biztosítási jogviszony

A munkavállalót a munkáltató 2016.06.01-től részmunkaidős munkaviszonyos szerződéssel óradíjasként foglalkoztatja. A NAV.-hoz heti 10 órára lett bejelentve. A munkaszerződés tartalmazza, hogy a felek által megállapodott munkaórák heti mértéke a 20 órát nem haladhatja meg. A munkavállaló máshol más biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik. Június hónapba összesen 6 órát foglalkoztatták. A belépését megelőzően fizette maga után az egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot, azaz 6 900,-Ft-ot.
Kérdésem: A fenti részmunkaidős szerződés és a havi néhány órás foglalkoztatás az egyéni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettségét megszünteti?
A munkáltatónak nincs olyan kötelezettsége a részmunkaidős szerződésnél, hogy legalább a lejelentett heti 10 órára fizesse meg a munkavállalónak az órabérét?
Köszönöm a segítséget.

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt Vasóczki Ildikó!

A munkaviszony biztosítási jogviszonyt keletkeztet, függetlenül a heti munkaórák számától. Tehát az alkalmazottnak saját maga után az egészségbiztosítási járulékot nem kell megfizetnie, ha munkaviszonnyal rendelkezik. Bérfizetési kötelezettség a munkaszerződés alapján áll fenn. A munkaszerződésben szereplő heti 10 órára a munkabért és járulékokat meg kell fizetni. Ha a munkavállaló nem jelent meg a munkahelyen, akkor fizetés nélküli szabadságot lehet kiirni, de ilyenkor a biztosítási jogviszony is szünetel.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ