KATA táppénz

Jó Napot!
Főállású vállalkozóként balesetem volt, emiatt táppénzen vagyok. Állapotom megengedi, hogy magánemberként (nem vállalkozó) egyszerűbb alkalmi, online munkákat a táppénz ideje alatt elvállaljak.Ezek 1-1 alkalomra talán 2-3 ezer forintot fizetnek. Kérdéseim:
1. A táppénz ideje alatt megtehetem-e, hogy ilyet elvállalok úgy, hogy a táppénzem megmaradjon?
2. Tehetem-e azt, hogy a lábadozásom ideje alatt elkezdek csinálni egy online végezhető munkát főállásban akár munkavállalóként akár vállalkozóként, nyilván a táppénzt ezzel elveszítve? Azért kérdezem, mert a kórház ahova visszajárok kontrollra, a rendszereiben, gondolom, mint beteg szereplek és ez okozhat-e későbbiekben fent akadást?
Köszönöm a választ.

Üdvözlettel:
Kiss

0 pont pont pont

2 válasz

A táppénz az egyes jogviszonyokban a keresőképtelenségre jár de minden jogviszonyban külöl-külön, ha olyan munkát tud végezni amit a betegsége ellenére eltud látni dolgozhat a táppénz mellett.

2 pont pont pont

Kedves kérdező
Valóban a táppénz minden jogviszonyban külön külön jár.Azonban Önnek van egy főállású vállalkozása , lehet mellette munkaviszonya is és akár egy másik vállalkozása is, azonban ha a munkaviszonya elérné a heti 36 órás foglalkoztatást, már nem lesz főállású vállalkozó./ táppénz még ekkor is jár a vállalkozásában/ Vállalkozás tekintetében mindenkinek csak egy főállású vállalkozása lehet, tehát új főállású vállalkozást sem hozhat létre, mert a kérdésében így írta le, de lehet hogy nem így akart fogalmazni.
Annak nincs jelentősége, hogy egy új jogviszonyban mennyit keres , a lényeg, hogy megfelelő jogviszonyhoz kötötten teheti meg, hogy a táppénz járjon a jelenlegi jogviszonyból. Azonban ha a meglévő vállalkozásának tevékenységi körét például bővítené egy online végezhető tevékenységgel, a táppénz már megszüntethető, hiszen mindegy hogy a vállalkozásának a tevékenységei közül , melyikből lesz bevétele, már semmi esetre sem illeti meg a keresőképtelenség okán táppénz, hiszen kereső képes vagyis bevételt realizál tevékenységével.
BOFA12 HUNGARY KFT

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ