KATA-sként hogyan kell külföldi cégnek számlázni?

Milyen plusz teendőkkel jár a külföldre számlázás cégnek? Áfamentes katás vagyok. Miket kell ráírni a számlára, hogyan kell 0 áfás bevallást készíteni? Mire kell még figyelni?

1 pont pont pont

4 válasz

Szolgáltat? értékesít vmit ? A vevőnek van eu-s adószáma? ezer meg egy kérdés. Amíg nem talál egy könyvelőt/vagy adótanácsadót addig ezeket olvasgassa :) Üdv :)

https://nav.gov.hu/data/cms557701/27_Tajekoztato_a_kozossegi_adoszamrol_20210223.pdf

https://nav.gov.hu/egyeni/nav/ado/afa/A_szamlakibocsatok_sz20201231.html?classname=EgyeniPortlet&allinheading=1_36843&keywords=E1,E2,E31 pont pont pont

és itt is egy igen érdekes dolog, melyet még mi is tanulunk.

2021.04.22.
Szankciómentesség a külföldi adóalanyok távértékesítés utáni számlaadat-szolgáltatására
2021. július 1-jétől a jelenleg távértékesítésnek tekintett esetek egy része Közösségen belüli távértékesítésnek, míg másik része import távértékesítésnek fog minősülni. Ezen túlmenően 2021. július 1-jétől egyes Közösségen belüli távértékesítések és import távértékesítések után nem a terméket ténylegesen értékesítő, hanem az az elektronikus felület (vélelmezett értékesítő) lesz az adófizetésre kötelezett, amely elősegíti az adott termékértékesítést.

2021. július 1-jétől az uniós egyablakos rendszerben (OSS) a Közösségen belüli távértékesítések után is bevallható és befizethető az áfa (hozzáadottértékadó), ha az értékesítő nem telepedett le a teljesítési hely szerinti tagállamban. Szintén 2021. július 1-jétől nyílik lehetőség az import távértékesítés utáni áfa bevallására és megfizetésére az import egyablakos rendszeren (iOSS) keresztül. Az elektronikus felület (vélelmezett értékesítő) szintén jogosult választása esetén az OSS és az iOSS alkalmazására az őt terhelő áfa bevallására és megfizetésére. Az egyablakos rendszerek előnye, hogy az adókötelezettségek abban az államban teljesíthetők, amelyikben az adózó a rendszerbe bejelentkezett, így a távértékesítések miatt nem kell a teljesítési hely[1] szerinti államban a nyilvántartásba vételt kérelmezni.

Ha az adóalany – ideértve az elektronikus felületet is - Magyarországtól eltérő tagállamban regisztrál az OSS, illetve az iOSS rendszerbe, a belföldön teljesített Közösségen belüli távértékesítése, valamint import távértékesítése után nem terheli számlaadat-szolgáltatási kötelezettség, mivel a számlaadásra ez esetben nem a belföldi, hanem az OSS, illetve iOSS regisztráció szerinti tagállam szabályai vonatkoznak.[2]

Erre azonban csak 2021. július 1-jétől nyílik lehetőség, ezért ezen időpontig a 2021. január 4-én hatályba lépett szabályok[3]értelmében, a belföldi teljesítési helyű és ezáltal belföldi nyilvántartásba vételre kötelezett vagy azt választó távértékesítést végző adóalanyok kötelesek a belföldön teljesített értékesítéseik számláiról adatszolgáltatást teljesíteni.

A számlaadat-szolgáltatási kötelezettséghez kapcsolódó 2021. március 31-ig tartó szankciómentes időszak miatt viszont ezeknek az adóalanyoknak mindössze egy negyedéves időszak vonatkozásában kellene a számlaadat-szolgáltatáshoz szükséges fejlesztéseket megvalósítaniuk, a NAV ezért a részükre, 2021. június 30-ig biztosít szankciómentességet.

A szankciómentesség csak azokra az adóalanyokra vonatkozik, amelyek

2021. július 1. napjáig valamely más tagállamban regisztrálnak az OSS vagy iOSS rendszerbe, ideértve azt is, ha az elektronikus felület regisztrál vélelmezett értékesítőként,[4]
kizárólag a Magyarországra irányuló távértékesítés miatt kötelezettek a belföldi nyilvántartásba vételre.


[1] A belföldre irányuló távértékesítéskor a teljesítés helyét az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 29. §-a határozza meg.

[2] Áfa tv. 158/A. § (4) bekezdése

[3] Áfa tv. 10. számú melléklet

[4] A tagállamok 2021. április 1-jétől kötelesek lehetővé tenni a regisztrációt.

0 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat! Szolgáltatást számláznék havi egyszer külföldi, EU-n kívüli országba.

0 pont pont pont

Amennyiben adóalanynak számláz, a teljesítés helye a megrendelő országa. A számla áfa területi hatályán kívülinek minősül. A bevételi 12 mFt-os értékhatárba beszámít, az áfa mentesség értékhatárába nem. Áfa bevallást kell készíteni, tájékoztató adatként beírni a 90 sorba ezt az értékesítést.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ