KATA-sként hogyan lehet ezt megvalósítani?

Üdv! Áfamentes KATA-s vagyok és szeretnék egy szolgáltatásokat áruló webshopot csinálni. A koncepció hasonló mint a dropshiiping-nél, annyi különbséggel, hogy itt nem terméket, hanem szolgáltatást árulok külföldön, az EU-n kívül. A szolgáltatások közé tartozna logó készítés, videóvágás, képszerkesztés, zene készítés, egyéb grafikai tevékenységek. Kérdéseim a számlázással kapcsolatosak. Próbáltam utána járni és kezd összeállni, de van még kérdés a fejemben és mivel a könyvelőm jelenleg nem elérhető, gondoltam itt írok. Ha jól láttam, a billingo-val tudok devizában, angol nyelven számlázni. A kérdésem az, hogy mikre kell figyelnem, miket kell feltüntetnem? Milyen áfa kulcsot kell használjak, ha EU-n kívül külföldre számlázom? (Én úgy olvastam, hogy TEHK.) Ezen kívül miket kell feltüntetni? (Ilyenekre gondolok, hogy Áfa tv. területi hatályán kívüli esemény, deviza közép árfolyam stb.) Illetve mikre kell még külön figyelni? Olvastam olyanról, hogy havonta bevallást kell készíteni. Ezek hogy mennek? Előre is köszönöm szépen a segítséget!

1 pont pont pont

2 válasz

Meg kell várni a könyvelőt mig jobban lesz,ezekhez nem értünk meg ennyihez...

1 pont pont pont

Kedves Papp Ádám!

Sajnos a kérdéseire nem triviálisok a válaszok és egyedileg kell eldönteni, hogy az adott szolgáltatás hol teljesül.
Az egyszerűbb kérdésekre a válaszok:
1. Billingo-val vagy számláz.hu-val is tud devizás számlát kiállítani és angol nyelvű template is van.
2. Az Áfa tv. szerint az Áfa-t forintban kell meghatározni, mely az adóalapra is vonatkozik, ehhez a NAV törzsadatában talál adatot. Általában a választott banki árfolyam, de változás bejelentőn kérheti az MNB és EKB szerinti közép árfolyamot. (Áfa tv. 172. §)
3. Az Áfa területi hatályán kívüli teljesítés, az maga az Áfa kulcs, ezért is a mozaikszó TEHK
Bonyolultabb kérdések, melyekre a tényleges tevékenység megismerése nélkül, csak általánosságban:
1. Az Áfa tv. 193. §. (1) d) az Alanyi mentesség időszakában nem járhat el a külföldön teljesített szolgáltatások esetében, és az ilyen ügyletekről az Alanyi mentes adózó havi bevallás köteles készíteni, még akkor is, ha nem lesz adófizetési kötelezettsége.
2. El kell ugyanakkor dönteni, hogy az adott szolgáltatásnyújtás külföldinek minősül vagy sem.
A 46. § (1) alapján a teljesítés helye külföldön van, ha az igénybe vevő szokásos tartózkodási helye a Közösség területén kívül van. Így ez esetben az Áfa területi hatályán kívüli kulcs megfelelő, ha EU-n kívüli a szolgáltatásnyújtás, természetese az ezen §-ban megjelölt szolgáltatások esetében.
De EU-n belül ez nem alkalmazható, itt csak a 37. § (2) Főszabály szerint lehet eljárni, mely szerint nem adóalany részére nyújtott szolgáltatás esetében a teljesítési hely a szolgáltatást nyújtó székhelye, azaz belföld. Tehát ez esetben egy belföldi teljesítésű szolgáltatás nyújtás valósul meg, mely véleményem szerint nem lehet Áfa körön kívüli. Ez továbbra is AAM-Alanyi mentes.
Érdemes pontosítani a teljesítés helyét az Ön szolgáltatásainak esetében az Áfa tv. 37-46 §.-ok alapján tevékenységekre és adóalany/nem adóalany viszonylatra.

Mindenképpen egyeztessen a könyvelőjével, vagy keressen fel egy adótanácsadót, akivel át tudja beszélni a részleteket.

Tisztelettel: Timár Tamás

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ