KATA-egyéni vállalkozó bt.

KATA egyéni vállalkozó jelenleg 25 000 Ft KATA-t fizet. Van egy TAO-s és egy KIVA-s kft.-je, mindegyikben 100%-ban tulajdonos.
Heti 40 órás munkaviszonyban van a KIVA-s kft.-jében jelenleg.
A kapcsoltság mennyiben játszik szerepet? Egyetlen számla van havonta, amit a TAO kft. állít ki a KIVA kft.-nek, más számlázás semmilyen irányban nincs.

Most alapítana egy KATA-s bt.-t. Ebben a KATA-s bt.-ben kültag lenne. A jelenlegi KIVA kft.-ben lévő munkaviszonya úgy módosulna, hogy lecsökkenne heti 30 órára, a KATA bt.-ben pedig heti 10 órás munkaviszonyt létesítene. KATA-s a beltag lenne.

Ez járható út lenne? Mire kell odafigyelnie?
Tevékenységet tekintve a KATA ev., a KIVA kft. és a most alakuló bt. végezne hasonló tevékenységet.
Mennyire lenne ez akadály, mennyiben kellene az ugyanabból a tevékenységből származó bevételt bármilyen módon is összeszámítani?
Köszönöm!

0 pont pont pont

2 válasz

Ahogy olvasom, látom, nem ma kezdte a vállalkozás alapjait. :) Javaslom, hogy ezt beszélje át a jelenlegi könyvelőjével. Vagy keressen egy adótanácsadót, az még eredményesebb lenne. Túl sok a kérdés :) Üdv Timi

0 pont pont pont

Tisztelt Lovasné Kerecsenyi Anikó!

A kapcsoltság a Társasági adó tv. szerint nem a számlák mennyiségén, hanem maga a szerződéses viszonyban alakul, tehát egyetlen ügylet is eredményezi.

A másik kérdésére, hogy KATA-s ev mellé vállaljon KATA-s Bt. sajnos nem lehetséges, mert egyszerre csak egyetlen KATA jogviszony lehetséges a 2021. évi szabályok szerint. Ha munkaviszonyos kültag, akkor viszont a személyes közreműködéssel lehetnek gondok, de ezt csak cégháló és a tevékenységek pontos ismeretében lehetne megmondani.
Vigyázni kell továbbá, hogy a KATA-s Bt. nem KATA-s kültagjának juttatott jövedelem a munkaviszonyon kívül egyéb összevonandó jövedelemnek minősül, és mint olyan SZJA és Szocho kötelezettség terheli.

Üdvözlettel: Timár Tamás

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ