Örökösödési adó

Apósomnak volt az OTP-nél 1 548 000 Ft-ja. Ketten voltak rá, és abból csak fejenként 380 000 ezer forintot kaptunk. Ez után a pénz után adózni kell? Vagy miért kaptunk csak ennyi pénzt?

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Tóth Ferencné!
Kérdésére támpontot adhat a hagyatéki végzés és az öröklési illeték kiszabásáról szóló NAV határozat. Az örökséget öröklési illeték terheli, de az illetéktörvényben vannak megfogalmazva az illetékmentesség feltételei. A hagyatékátadó végzéssel a közjegyző Önöknek átadta a hagyatékot (ez a végzés tartalmazta a pontos összeget az OTP-nél). A közjegyző pedig minden esetben bekéri a bankoktól a folyószámla egyenleget, ezzel a hagyatéki végzéssel kellett elmenni a bankba. A bank az illetéket nem vonja le, azt önöknek kell befizetni a NAV határozata alapján.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező! Amennyiben egyenes ági leszármazott örököl, az öröklési illeték alól mentes az örökrész. Ezért sem lehetett ez a levonás oka. Érdeklődjön a banknál, hogy mi történt, az örökösnek joga van elszámolást kérni.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

a fent említett számla nem volt közös az anyósával? Mert a kifizetett összeg pont a fenti összeg fele. Ha közös a számla, akkor a tulajdosok között egyenlő arányban oszlik a berakott összeg. a maradék összegre az egyenesági rokonok értékhatár nélkül illetékmentesen juttnak hozzá.


0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ