Adóvisszaigénylési lehetőség

JTSZB szívbetegségem van. Erre lehet adót visszaigényelni vagy sem?

0 pont pont pont

5 válasz

Mi a betegsége BNO-kódja?

1 pont pont pont

I4500

0 pont pont pont

Amennyiben az orvos kiállítja az adókedvezményre jogosító igazolást, akkor lehet azt érvényesíteni. A felsorolás benne van a kormányrendeletben, de ennek értelmezése, a besorolás elvégzése orvosi kompetencia, nem könyvelői.

0 pont pont pont

A 335/2009. (XII. 29) Kormányrendelet sorolja fel BNO-kódok szerint azokat a betegségeket, melyek az Ön által említett személyi kedvezmény érvényesítésének szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülnek.
Annak megállapítása, hogy a betegség szerepel-e ebben a rendeletben szakorvos, vagy szakorvosi véleményre alapozva a háziorvos feladata. Az orvos a betegség tényéről igazolást állít ki, melynek tartalmaznia kell, hogy mióta áll fenn a betegség, az végleges-e, ha nem akkor mikor esedékes felülvizsgálat. Az igazolással szembeni részletes követelményeket a 49./2009. (XII.29) kormányrendelet szabályozza.
Az igazolás alapján nyilatkozhat munkáltatója felé, hogy érvényesíteni kívánja ezt a személyi kedvezményt, illetve adott esetben az igazolás birtokában akár visszamenőleg is érvényesíthető a kedvezmény, ha a betegséget régebben diagnosztizálták. Ennek módjáról érdemes könyvelővel egyeztetnie.

0 pont pont pont

Kedves Andrea!

Igen, jár. Szakorvosi igazolás kell hozzá.

Idén még a 2010 adóévre lehet önellenőrzést kérni egy könyvelőnél. Miután a kedvezmény összege minden évben változik (nő), kb 300-400eFt-ot kaphat vissza a NAV-tól, természetesen akkor, ha egyáltalán az adott évben fizetett adót és az nagyobb mint az éves kedvezmény összege. Én most csináltam egy ilyen, 5 évre visszamenőleges önellenőrzést, onnan tudom a várható MAX ÖSSZEGEKET. Véleményem szerint minden törvényes fillért vissza kell kérni a NAV-tól.

http://online-kalkulator.hu/adokedvezmeny-betegsegek-utan-itt-a-lista-osszatok-meg/

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ