Pénztárgépköteles tevékenység TEÁOR szerint

Mindeddig otthonomban végeztem a főtevékenységem szerinti: 1399 - M.n.s. egyéb textiltermék gyártását.

Hamarosan bérelt telephelyen folytatom tovább tevékenységemet. Konkrétan babzsákokat gyártok és van bemutatótermem is, és ezt viszem át az új telephelyre. Az új telephely egyben a székhelyem is lesz, és a bemutató termem úgy fog üzemelni, hogyha valakinek megtetszik ott egy termék, akkor azt meg is vásárolhatja a helyszínen. Eddig nem volt számomra kötelező az online pénztárgép, mivel a lakóhelyem végeztem a tevékenységet. Minden vásárlónak adtam számlát vagy egysoros nyugtát.

Viszont van 15 db egyéb tevékenységem is bejegyezve. Könyvelőmmel egyeztettem, valamint több helyen is utánaolvastam, de még mindig bizonytalan vagyok bizonyos dolgokban.

Amit tudok, hogy pénztárgépköteles tevékenység TEÁOR szerint és én rendelkezem is vele azok a következők:
4753 Takaró, szőnyeg, fal-, padlóburkoló kiskereskedelme
4791 Csomagküldő, internetes kiskereskedelem
4799 Egyéb nem bolti, piaci kiskereskedelem
7729 Egyéb személyi használatú, háztartási cikk kölcsönzése

Kérdésem, hogyha a fenti TEÁOR-okat lemondom és utána természetesen nem is végzem azokat a tevékenységeket, akkor az új telephelyemen mentesülhetek az online pénztárgép használata alól?

Egyéb TEÁOR számaim: 1392, 1413, 1414, 7022, 7311, 7312, 7320, 8299, 8520, 8552, 9003. Helyesek az információm, hogy ezek a TEÁOR számok nem tartoznak a pénztárgépköteles tevékenységek közé?

0 pont pont pont

7 válasz

Tisztelt Mosonyi úr!
Ha a pénztárgépköteles tevékenységeket nem végzi és a vállalkozói igazolványából kiveteti, a maradék tevékenységek tekintetében nem kötelező Önnek a pénztárgép használata. Célszerű kivetetni a tevékenységeket.
üdvözlettel:
Tokai Katalin

1 pont pont pont

Tisztelt Mosonyi Úr!

A maradékként felsorolt tevékenységi körök nem pénztárgépköteles tevékenységek, helyesek az információi.
Pgépköteles tevékenységek az alábbiak:
- a gyógyszertárak,
-a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR 08
45.20 szerinti gépjármű-javítási, karbantartási
45.32 szerinti gépjárműalkatrész-kiskereskedelemi,
45.40 szerinti motorkerékpár, -alkatrész kereskedelmi, javítási,
47.1-47.7 és 47.91 szerinti kiskereskedelmi,
56.1 és 56.3 szerinti vendéglátási (kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtási),
55.1-55.3 szerinti szálláshely-szolgáltatási (kivéve a falusi szálláshely-szolgáltatási),
77.1-77.2 és 77.33 szerinti kölcsönzési,
86.10 szerinti fekvőbeteg-ellátási tevékenységből kizárólag plasztikai sebészeti,
93.29 szerinti m.n.s. egyéb szórakoztatási, szabadidős tevékenységből kizárólag táncteremi, diszkó működtetési,
95.1-95.2 szerinti javítási,
96.01 szerinti textil, szőrme mosási, tisztítási tevékenységből kizárólag mindenfajta ruházat (beleértve a szőrmét) és textil géppel, kézzel mosási és vegytisztítási, vasalási,
96.04 szerinti fizikai közérzetet javító szolgáltatási, és
93.13 szerinti testedzési szolgáltatási tevékenységet folytató valamennyi adóalany, üzlet, mozgóbolt (kivéve a betétdíjas göngyöleget visszaváltó üzlet / a csomagküldő kereskedelem, kivéve annak nyílt árusítást végző üzlete, bemutatóterme / az ipari - kivéve élelmiszeripari - tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, ha termelő és értékesítő tevékenységét ugyanabban a helyiségben folytatja / a termelői borkimérés / az utazási iroda, utazási ügynökség, turisztikai szolgáltató iroda utazási szolgáltatásai tekintetében,
- a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ’08 46.2-46.7 szerinti nagykereskedelmi tevékenységet folytató adóalanyok, üzletek a kiskereskedelmi értékesítésük tekintetében.

1 pont pont pont

Tisztelt Uram!

A fentieket annyival egészíteném ki - de ezt bizonyára könyvelője is elmondta - , hogy csak olyan tevékenységet töröljön a felvett tevékenységei közül, amit ténylegesen nem végez. Egy helyszíni NAV ellenőrzésnél csúnya következményei lehetnek, ha megállapítást nyer, hogy olyan tevékenységet végez, amit nem vett fel.

Kérdéséből nem derült ki, hogy milyen formában végzi vállalkozását, társas- vagy egyéni vállalkozóként, arra csak a megjelölt kulcsszavakból következtetek.
Amennyiben egyéni vállalkozóként, akkor a pénztárgépekről szóló rendelet 1. mellékletének alábbi pontja adhat felmentést a pénztárgép üzemeltetése alól, függetlenül attól, hogy tevékenysége alapján amúgy köteles lenne:
"b) (...) valamennyi adóalany, üzlet, mozgóbolt, kivéve:
(...)
bc) az ipari - kivéve élelmiszeripari - tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, ha termelő és értékesítő tevékenységét ugyanabban a helyiségben folytatja,"

Tehát, úgy kell kialakítani a bemutató termet, hogy az egyik sarokban a gépek vannak, a másik sarokban pedig a kész, bemutatásra szánt darabok és máris mentesült egyéni vállalkozóként a pénztárgép üzemeltetése alól.

Egyébként a gyártással, és a gyártott termékek eladásával foglalkozó cégeknél (ha nem kizárólag viszonteladásra gyártanak), akkor elkerülhetetlen, hogy valamilyen kereskedelmi tevékenység is szerepeljen a tevékenységei között, hiszen a gyártott terméket valahol eladja, ami kereskedelem. Ha nem lenne külön telephelye és pl. csak viszonteladóknak bemutatóterem nélkül megrendelésre gyártana, akkor még talán magyarázható, hogy miért csak a gyártás szerepel a tevékenységei között. De abban az esetben, ha van egy olyan telephelye, ahová bárki besétálhat, az úgy már kevésbé védhető.
A babzsákok (babzsákfotelek?) fenti, bemutató teremben történő értékesítése véleményünk szerint 47.51 vagy 47.59 TEÁOR alá fog esni.

További kérdés esetén állunk szíves rendelkezésére.
Szabó Zsuzsanna

0 pont pont pont

Sziasztok!

Egy kicsit más téma, de szintén pénztárgép.

Mi van akkor ha a 9604 szerinti fizikai közérzetet javító szolgáltatás helyett a 9609 Mns egyéb személyi szolgáltatást használjuk?
Erre nem ír elő kötelező pénztárgép használatot a NAV.

0 pont pont pont

Kedves Bándy Annamária!

Mint előző hozzászólásomban is utaltam rá, meglátásom szerint egy hatósági vizsgálat során a TÉNYLEGES tevékenységet vizsgálják és azt, hogy annak kapcsán minden jogszabályi előírásnak megfelelt-e a vállalkozó (bejelentés, engedély, akár pénztárgép stb.).

Az egyes TEÁOR kódok tartalmát egyébként a KSH oldalán található hivatalos TEÁOR jegyzék szépen leírja.
Dokumentum itt található: http://www.ksh.hu/docs/osztalyozasok/teaor/teaor_tartalom_2015_05.pdf

Az Ön által említett két tevékenység nagyon sokban eltér egymástól, ezért egyéni mérlegelés alapján "saját felelősségre" helyettesíthetők egymással.
A pénztárgépet "kikerülni" meglátásom szerint a tevékenységek megváltoztatásával a legkevésbé célszerű, ennél vannak a jogszabályokkal jobban összeegyeztethető megoldások - ld. fent.0 pont pont pont

Kedves Kollega!

A fentiek nem erre a konkrét kérdésre vonatkoznak. Nekem az a feladatom, hogy betartsam, ügyfeleimmel betartassam a törvényeket, de ugyanakkor a kis kapukat is megkeresni. Én csak tevékenység váltásban látok megoldást, ha a számlázásról azt mondtátok, hogy biztos bukovári!

Köszönöm végig néztem a doksit, de nem lettem okosabb.

Nem Pilates, nem terhes-torna, csak egy kis ugri-bugri. Az, hogy valaki "torna órát" tart 3 falu közösségi házában, annak kell egy olyan tevékenység kódot keresnem, ami NEM pénztárgép köteles.

Ezen a fórumon kollegák is kérhetnek egymástól segítséget, hiszen ma már senki se mondhatja el magáról, hogy mindent tud.

Úgy láttam, hogy Te ástad bele legjobban magad a pénztárgép ördögi körébe.

0 pont pont pont

Tisztelt Szakember!

Én azt szeretném kérdezni, hogy a sópince, dézsafürdés, és szauna szolgáltatás, milyen TEÁOR szám alá tartozik? Sajnos ezt sehol nem találtam a keresett oldalakon.
Köszönettel
Katona

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ