Társasházi közös ktg tartozás könyvelése birtokbaadásig és birtokbaadás után

Ha valaki új építési th-ban olyan lakást vesz, melyre utólag vetik ki a közös ktg. tartozást, azt birtokba adáskor nem közlik, az adás vételi szerződés szerint tehermentes ingatlant ad át a régi vevő (beruházó=kivitelező=eladó), akkor adott évben hogy kell lekönyvelni a birtokba adásig, ill. birtokba adás után a közös ktg.-et?

0 pont pont pont

3 válasz

Bitokbaadáskor közölniük kell, a szerződés aláírásakor!

0 pont pont pont

Szerintem két megoldás lehetséges, hamár nem közölték, birtokba adáskor :) Az egyik, hogy az eladó felé fordulok a követelésemmel, hiszen tehermentesen adta el. Azaz most kiadás, de várom az eladótól az ellenértéket.
A másik, hogy nem foglalkozom vele, mert elbírja a büdzséje a társaságnak, akkor az ingatlan beszerzési árába tenném. Azaz használatbavételkor aktiválnám. Persze ezt csak éven belül és az összegtől is függ. Lényeges e az összeg?

0 pont pont pont

Társas ház könyvelésről lévén szó a beszerzési ár nem e naplo fk része, az eladó egy Projekt kft, aki ugye tulajdonos és eladó egyben , építkezés kezdetén alapította a TH-t. elvileg egy időponttól könyveltettre a th közös ktg-it, minden új tulajdonosra, pedig a birtokba adások között több hónap külömbség volt és nem adptt nullás igazolást, pedig az adásvételi szerződés szerint per-és illetékmentes lakás átadásról szólt.. Szerintem ez szabálytalan , max az eladó tartozás átkönyvelés lehet, bár a jog ennek ellentmond vagy le kell könyvelni a birtokba adásig az eladöra és hátralékként át kell könyvelni, vagy a" napra kész" könyvelés helyett az utólag , visszamenően símán rá lehet terhelnia követésést az új vevőre?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ