Ingatlan kiadása

Adószámos magánszemély, aki alanyi mentességet választott, kiad az idei évtől albérletbe három lakást. A díjak 85.000, 70.000 és 140.000 + rezsi. Erről számlát is bocsát ki. Milyen fizetési kötelezettségei vannak? ÁFA körös lesz-e? Sorozatjellegű értékesítésnek számít-e?
Kérdés a NAV tájékoztató miatt merült fel: "A rendszeresen, tartósan, vagy üzletszerűen ingatlan-bérbeadást végző magánszemély bejelentkezés - és adószám - hiányában is áfa adóalany."

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt AZSA Kft!

A lakás bérbeadásnak semmi köze az ÁFÁ-hoz, illetve csak annyi, hogy ha bevétele eléri az ÉVI 6 millió Ft-ot, akkor köteles lesz az ÁFA körbe bejelentkezni.

Ha a bevétel > 1 millió Ft, akkor 14% EHO kötelezettsége van.
15% SZJA fizetendő.

A fenti utalásokat minden negyedévben (vagy ha úgy kényelmesebb, akkor havonta) el kell utalni a NAV-nak.0 pont pont pont

Az lakóingatlan bérbeadás alap esetben áfa mentes ( Áfa tv. 86.§. 1.bek. l. pontja), tehát a 6 millió forint/éves értékhatárba nem kell beleszámolni, és mindegy mennyi bevétele lesz az adózónak ebből a tevékenységéből adott évben a bevétele, nem kell áfát felszámítania. Az alap esettől el lehet térni ( Áfa tv. 88.§. 1.bek. b. pontja) és adókötelessé lehet tenni a lakóingatlan bérbeadást, de most erre nem térnék ki. Az adószám megigénylésekor pedig már a magánszemély bejelentkezik az áfába, még pedig úgy, hogy vagy az általános szabályok szerint fog adózni ( az adószámának középső jelzése 2, vagy alanyi mentességet választ, akkor az adószámának a középső jelzése pedig 1)
A bérbeadás szolgáltatásnyújtás és nem sorozatjellegű értékesítés.
A magánszemélynek döntenie kell, hogy tételes adózást vagy a 10%-os költségátalányt választja a bérbeadással kapcsolatban. Ezen döntés alapján kell negyedévente az adóelőleget megállapítani és a tárgynegyedévet követő hó 12-ig az adóelőleget (SZJA, EHO) megfizetni. Ha a magánszemély az ingatlant(okat) más adózónak (kifizetőnek) adja bérbe, akkor az adólevonási és befizetési kötelezettség a bérbe vevőt terheli, ha pedig magánszemély a bérbevevő, akkor befizetési kötelezettség a bérbeadó magánszemélyt terheli.
A kérdésben szereplő adatok alapján a bérbeadónak a bérbeadásból származó jövedelme után15%-os SZJA fizetési és 14%-os EHO ( évi max. 450.000.-Ft) kötelezettsége lesz. Az SZJA-nál mint már fentebb írtam két választási lehetőség közül lehet választani, ez határozza meg, hogy mennyi SZJA-t kell fizetni.

1 pont pont pont

A lakóingatlan bérbeadása alapesetben ÁFA mentes, de választható rá áfa körössé tétel. Adófizetési kötelezettségét megállapíthatja a 10% költségátalány figyelembe vételével. Ebben az esetben a bevétel 90% -a után kell megfizetni a 15% SZJA-t, valamint, ha az éves bevétel előreláthatólag eléri az 1 millió Ft-ot, akkor 14% EHO-t.
Másik adómegállapítási mód a tételes költségelszámolás, azonban itt minden költséget számlával kell bizonyítani. Ekkor a bevétel és költség különbözete után kell megfizetni a fenti adókat. Kiegészítésként még annyit tennék hozzá, hogy az EHO-t évi 450 ezer Ft-os összeghatárig kell megfizetni, amibe beleszámít a 7% egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség is.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ