Főállás melletti hobbi

Tisztelt Szakértő!

Személyi jövedelemadóval kapcsolatos kérdéssel fordulok Önökhöz. Jelenleg főállásban dolgozom kb. havi bruttó 450 000 Ft-os bérért, mely után a munkáltató a szükséges járulékokat megfizeti. Hobbiként Lego építési útmutatók árusításán gondolkodom, és utánanéztem a lehetőségeknek, de az adóvonzattal egyelőre nem vagyok tisztában.

Ahogy utánajártam, a Lego építési útmutatók árusítása például a következő módon történhet. Több külföldi, direkt erre a célra létrehozott honlap létezik, ahol be lehet regisztrálni, fel lehet tölteni az eladásra kínált építési útmutatót, ami egy pdf fájl, majd azt bárki bármelyik országból megvásárolhatja. Ilyenkor a vásárló a honlapon PayPal-lal fizet, és az eladó a vételárat PayPal-on keresztül kapja meg, a kifizetés után pedig a honlap elérhetővé teszi a vásárló számára a pdf fájlt. A honlapok kb. 10% jutalékot kérnek a közvetítésért, és van olyan oldal, ahol csak a jutalékkal csökkentett összeg kerül kifizetésre, és van ahol a teljes vételár, és a jutalékot utólagosan kell visszautalni a honlap részére. A vételár jellemzően kb. 2 és 7 euro között mozog letöltésenként. A PayPal is von le jutalékot a pénzfogadásért cserébe, ami ilyen összegek esetében szintén kb. 10%-ot tesz ki. Bár az instrukciók eladója a vásárlótól közvetlen PayPal utalást kap, a vásárlóval nem kerül közvetlen kapcsolatba, annak részletes adatait nem ismeri, a vásárlásról a honlap küld nyugtát a vásárló részére. Az eladásokat a honlapokra bejelentkezve nyomon lehet követni.

Kérdésem, hogy ha csak alkalmanként foglalkozik ilyesmivel valaki, akkor ez besorolható-e az egyéb jövedelem kategóriába? Pl. évente csak egy-két alkalommal tölt fel eladásra kínált fájlt. Vagy ez minden esetben önálló tevékenységnek számít és adószámot kell kérni? Esetleg létezik valamilyen összeghatár ennek megítéléséhez?

Ha adószámot kell kérni, akkor a 15%-os személyi jövedelemadón felül kell-e bármilyen más járulékot, adót stb. fizetni (pl.: szocho), ha a bevezetésben említett főállású kereset után a munkáltató megfizeti a szükséges járulékokat?

Kell-e számlát adni és ha igen, kinek és hogyan? Az például nem tűnik elvárhatónak, hogy az eladó közvetlenül a vásárlónak adjon számlát, hiszen úgy tudom, hogy az ahhoz szükséges adatokat (név, lakcím) általában nem ismeri, a legtöbb esetben csak egy PayPal e-mail címet és egy nick nevet lát. A vásárlás lezajlása után az eladó nem tudja kötelezni a vásárlót a számlázáshoz szükséges adatok megadására. Ha szükséges, akkor esetleg a közvetítő oldal felé kéne számlát kiállítani?

Szükséges-e különféle nyilvántartásokat vezetni (pl. naplófőkönyv, a pénztárkönyv stb.)? Laikusként ugyanis ezt valószínűleg egyedül nem tudnám megtenni, valószínűleg egy könyvelőt kéne felkérni erre, de ez egyáltalán nem lenne gazdaságos, ha csak kis bevétel keletkezne, vagy ha nem folyamatosan, csak alkalomszerűen lenne bevétel.

Válaszukat előre is köszönöm!
József

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ