Áfa visszaigénylés cégautó javításánál

Cégautóban keletkezett kár, a károkozó biztosítására elvégzik a javítást, de a szervizben azt a felvilágosítást kaptuk, hogy a biztosító csak az áfa 50 %-át téríti, tehát és mint cég kell, hogy megfizessem a másik 50 %-ot. Ezt az áfát én, mint cég visszaigényelhetem?

1 pont pont pont

8 válasz

A személyautó szerelési, javítási szolgáltatás áfájának 50 %-a igényelhető vissza. Az alkatrészek áfája nem. Vagyis a számlán külön kell szedni az alkatrészeket és külön a munkadíjat és a munkadíj áfájának 50 %-a igényelhető vissza. Áfa törvény 124 § (4) bekezdés.

0 pont pont pont

A szolgáltatás áfájának 50%-a esik levonási tilalom alá, mivel ez a kár része, a biztosító téríti. Azt viszont NEM kell vizsgálni, hogy mennyi a javítási számlában az anyagköltség és a munkadíj. A javítási számlában ugyanis a szolgáltatás jelleg az elsődleges. Ha nem így lenne, a biztosító is a megbontott számla alapján térítene áfát külön anyagra és munkadíjra kiszámítva.

0 pont pont pont

Egyetértek a Millefolium Stratégia Kft válaszával. A javítási számla - attól függetlenül, hogy a felhasznált anyagokat tételesen tartalmazza, teljes egészében igénybevett szolgáltatásról szóló számla. Ennek ÁFA-jára az ÁFA trv. 124. § (4) bekezdése 50%-os levonási tiltást ír elő.

A fennmaradó 50% - amennyiben a cég nem választott alanyi mentességet, vagy nem kizárólag tárgyi ÁFA mentes tevékenységet végez, előzetesen felszámított ÁFA-ként levonásba helyezhető.

Amennyiben a cég ÁFA visszaigénylésre nem jogosult (adószám jobbról 3. jegy 1-es), a kárrendezési eljárásban kitöltendő nyilatkozatoknál ezt jelezni kell, és ebben az esetben a biztosító kötelezhető a teljes ÁFA megtérítésére a javítást végző vállalkozás felé.

0 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm a kimerítő a válaszokat és a segítséget!
Kovács Zoltánné

0 pont pont pont

Szakmánkon belül két tábor van, az egyik aki pikk-pakk levonja az ÁFA 50%-át, a másik tábor aki csak vezetett nyilvántartás alapján vonja le az 50%-ot illetve az abból igazoltan levonható részt.
A levonható 50% is csak olyan mértékben vonható le, amilyen mértékben a cégautót vállalkozási tevékenységre használja a cég, igazoltan. Igazolt arány, csak nyilvántartás vezetésével vonható le, amennyiben nem vezet a cég a szóban forgó cégautóra vonatkozóan nyilvántartást, akkor az ÁFA semmilyen mértékben nem vonható le.
ÁFA tv.:
124. § (4) A 120. és 121. §-tól függetlenül szintén nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka.
125. § (1) A 124. §-tól eltérően az előzetesen felszámított adó levonható, ha f) a 124. § (4) bekezdésében felsorolt esetben a szolgáltatás igénybevétele fejében járó ellenérték legalább 50 százalékára igazoltan teljesül, hogy az a 15. § szerinti szolgáltatásnyújtás adóalapjába épül be.

0 pont pont pont

Kedves CatCount Kft,
feleslegesen oszlunk két táborra, hiszen a NAV az Önök által felvetett kérdésben már korábban nyilvánosságra hozta iránymutatását: https://www.nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos/szgk_afa_levonasi_tilalom.html
Eszerint a levonható 50% teljes mértékben levonható, ha a személygépkocsi BÁRMILYEN mértékben szolgálja a vállalkozást (és értelemszerűen, nem alanyi mentes, nem evás).
Ne bonyolítsuk feleslegesen az ügyfelek életét, ha nem muszáj.

0 pont pont pont

Kedves Millefolium Stratégia Kft!
Nem a BÁRMILYEN MÉRTÉKEN van a hangsúly, hanem az IGAZOLTAN kifejezésen.
Igazolni pedig csak nyilvántartással lehetséges.
Az Ön által említett állásfoglalásban is ez van, még ha nem is ugyan azt fogalmazza, meg mint a törvény.
Lássuk be, a személyautót a vállalkozások 20-30%-a használja gazdasági tevékenységre a többi 70-80% munkába járásra, magánügyek intézésre.......

0 pont pont pont

Igazán ideje lenne már, hogy egyértelmű törvények szülessenek!!!!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ