Adóhátralék, járulékkedvezmény

Kedves Könyvelők,
Édesanyámnak KATA-s kocsmája van, és könyvelője tájékoztatására nem fizette sem tavasszal sem novembertől a járulékokat, most viszont kapott egy értesítést 300 ezer Ft-os adóhátralékról. Tudtunkkal az 5630-as tevékenységet magába foglalja a kedvezmény, alkalmazottja nincs, maga után fizeti a járulékot. Tudnának kérem tanácsot adni, hogy ténylegesen kellett volna-e fizetni a járulékot?
Előre is köszönöm!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Livi!

Amennyiben édesanyja KATA egyéni vállalkozóként vezeti a kocsmáját, akkor sajnos azt kell hogy mondjam a kolléga rosszul tájékoztatta, fizetni kellett tavasszal is és most ősszel is a kötelezettséget.

A 60/2020 (III.23.) Kormány rendelet 1§ (8) pontjában vannak felsorolva a katás egyéni vállalkozók tevékenységi köre, akik mentességet kaptak 2020.03.hótól 06 hóig. Az adófolyószámlán az adóhivatal kérés nélkül megadta a kedvezményt, ha azt megnézték volna, ott is látható volt, hogy nincs mentesség erre a tevékenységre. A rendeletben az 5629 számú tevékenység mentesül.

Tavasszal nagy zavar volt, hogy egy rendeletben jelent meg a katás egyéni vállalkozókra, és a cégekre vonatkozó mentesség. A rendelet ugyanezen paragrafus (10) pontjában felsorolt tevékenységek NEM a KATA-s egyéni vállalkozókra vonatkozott, hanem a kisvállalati adóalanyokra, valószínűleg a könyvelőjük ezen pont alapján mondta, hogy nem kell fizetni.

3 pont pont pont

Bocsánat, elírtam a kormányrendelet számát 61/2020 a helyes hivatkozás!

1 pont pont pont

Igen ahogy a kolléga mondja elvan rontva a könyvelő rosszul mondta.A 5630-as tevékenységnél a foglalkoztatónak nem volt járulék fizetése az alkalmazottak után,katásoknál az 5629-es szám alattai tevékenység után nem kellett fizetni a katát.Érdemes befizetni mert 100 000ft tartozás után megszünik a kata.

Figyelem!!Felhívnám a figyelmet egy csaló,hazudozó,féreg könyvelőirodára a Vasi Adócom és Felföldi könyvelőirodákra Szombathely Deák Ferenc u 55. találhatók,ügyfelek saját érdekükben kerüljék őket!!! Nem kell megköszönni!!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ