Magántanítás adózás

Tisztelt Válaszadó!
Egyetemistaként szeretnék néhány gyerkőcöt korrepetálni, ám ezt lehetőleg legálisan tenném, hiszen mozgás lenne a számlámon, mivel utalással fizetnének. Jelenleg nincs végzettségem. Mindennek igyekeztem utána járni, viszont sehonnan sem kaptam olyan híreket, amit számomra kedvezőek lennének. Havi maximum 50 ezer forintnyi bevételről lenne szó. A KATA ennek a felét elvenné, így ez nem érné meg. Költséglevonásom nem lenne, így semmi nem jönne vissza a levontakból. Adószámos magánszemélyként gondoltam a tevékenységet, ám elvileg a korrepetálás üzletszerű tevékenység, így ez is kimarad. Egyéni vállalkozáshoz nincs végzettségem. A lehető legegyszerűbb, kevéssé komplikált megoldást keresem. Kérem, ha ilyen létezik, segítsenek. Hogyan végezhetném legálisan, jövedelmezően és kevés papírmunkával?

0 pont pont pont

2 válasz

Amennyiben nappali tagozatos egyetemista, úgy egyéni vállalkozóként másodállású egyéni vállalkozónak minősülne. Ebben a formában első olvasásra az átalányadózás tűnik kézenfekvőnek. Másodállású egyéni vállalkozásként átalányadózás alatt nem kell minimum járulékot fizetni, csak a jövedelem alap után.

Tegyük fel hogy havi 50 ezer bevételre tesz szert. Egy év alatt ez 600 000 Ft. A jövedelem alap 600 000 * 0,6 = 360 000 Ft.
TB Járulék: 66 600 Ft
Szja: 54 000
Szocho: 55 800

Ami megmarad önnek: 600 000 - 66 600 - 54000 - 55 800 = 423 600 Ft

Tovább év közben felmerülhetnek költségek persze, mint az iparkamarai hozzájárulás (5000 eFt), könyvelő díja, iparűzési adó (360 000*1,2*0,02=8640 Ft (vagy ennek a fele ha igényli a hipa felezést)), amik ezt a tényleges megmaradt összeget csökkentik.

1 pont pont pont

Kedves Jusztina,

Véleményem szerint nem szükséges feltétlenül vállalkozónak lennie. Ettől sokkal olcsóbb megoldás is létezik, ha a korrepetált diákok családját be lehet vonni a megoldásba.

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai
A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre
irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi XC.
törvény rendelkezik.
Ezen tájékoztató az új szabályok megismeréséhez és értelmezéséhez kíván
segítséget nyújtani.
1. Adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak minősül a
természetes személyek között háztartási munkára létesített jogviszony.
Háztartási munka: a kizárólag a természetes személy és háztartásában vele
együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez
szükséges feltételek biztosítását szolgáló következő tevékenységek: lakás
takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni
gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.

Kérem, olvassa el a részletek miatt a NAV 47. számú információs füzetét. Letölthető: https://nav.gov.hu/nav/inf_fuz/2021

Üdvözlettel:
Bodnárné Pigler Éva

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ