Vállalkozási/adózási forma

Kedves Hölgyem/Uram!

Orvosként kezdenék dolgozni egy magánklinikán 172 órában. Ha nem alkalmazottként, hanem (al)vállalkozóként kezdenék el dolgozni, milyen vállalkozási, illetve adózási formát lenne érdemes választanom, ha a megállapodás értelmében vállalkozóként max. 800e-1M ft-ot vehetnék ki nettóban havonta? (Alkalmazottként a max. elérhető bér 900e bruttó és 600 nettó lehetne). Melyik céges forma járna a legkevesebb járulék fizetésével a munkáltató magánklinika és az én részemről? Bt-ben, KIVA-ban van értelme gondolokodni? Jelenleg KATA-s egyéni vállalkozó vagyok (nem betegellátást, hanem egyéb szellemi munkát végeztem eddig vállalkozóként), de az új KATA törvény miatt ez semmiképp nem jó erre, illetve a "bújtatott munkaviszony" fennállása miatt sem. Van olyan egyéni (vagy társas) vállalkozási, illetve adózási forma, amelyet választva törvényesen dolgozhatnék? Mihamarabbi válaszát várom. Köszönöm!

0 pont pont pont

2 válasz

Üdv!
Én nem vagyok könyvelő. Mivel megírta az összegeket, ezért ide sokan azt fogják írni, hogy menjen könyvelőhöz. (Nagy számokat írt :)
Szerintem Önnek alig lesz elszámolható költsége.
Az alább leírtaknál azt feltételezem, hogy nem lépi túl az évi 12 millió Ft ÁFA mentesen kiszámlázott bevételt.
Én az ön helyében főállású egyéni vállalkozást választanám, átalányadózással. Alanyi ÁFA mentességet választanék. Tételes helyi iparűzési adót választanék.
Ennek a konstrukciónak nézzen utána szerintem. Majd arra fog jutni, hogy kb. 29-30% terhet kell így a kiszámlázott bevételéből kifizetnie mindenféle jogcímeken (SZJA, TB járulék, Szochó, HIPA).
Ennek a formának előnyei szerintem:
- Ha legalább 4-es volt matekból, akkor nem kell majd könyvelő, egyedül megoldhat mindent
- Nem kell cégalapítás, annak minden nyűgével együtt, ügyvédekkel, stb.
- Teljesen tiszta minden, nem kell költségszámlákkal foglalkoznia. Ha később hitelt venne fel magánszemélyként, könnyebb helyzetben lesz, mintha számlákkal zsonglőrködött volna évekig. Vagyongyarapodása tisztán alátámasztható a NAV felé.

Szerintem a többi felsorolt vállalkozási formának is nézzen utána, de én ezt választanám.
Üdv,
K. László

3 pont pont pont

Köszönöm, utánanézek! Emellett továbbra is várom itt egy (vagy több) könyvelő tanácsát az általam leírtakkal kapcsolatban.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ