Másodállású egyéni vállalkozó

Jó napot kívánok!
Tételes költségelszámolásos egyéni vállalkozást szeretnék másodállásban indítani. Kérdésem a következő. Amennyiben nem keletkezik nyereségem, nincs semmilyen adó, illetve járulékfizetési kötelezettségem? Vagyis ha például induláskor vásárlok 500 ezer forintért egy gépet, és egész évben csak 300 ezer a bevételem, akkor nem fizetek semmit? A válaszokat előre is köszönöm.

0 pont pont pont

1 válasz

Egy kicsit ez árnyaltabb. Először is másodállású egyéni vállalkozóként a főállásában számít biztosítottnak, tehát az egyéni vállalkozásban járulékot fizetni kizárólag a vállalkozói kivét után szükséges. Ha nem vesz ki semmit akkor nincs járulék fizetési kötelezettség, valamint év végén lesz vállalkozói SZJA köteles a egyéni vállalkozási tevékenység jövedelme után. Az adózott eredmény gyakorlatilag lesz az osztalék alap. Az osztalék alap után van szintén szja és szocho fizetési kötelezettség, de a szocho alap függ az ön által megszerzett munkabértől (TBJ. szerinti jövdelemtől.

Visszatérve a gépre. Ha 500 ezerért vásárol egy gépet, azt valószínűsítem hogy az SZJA törvény szerint nem 1 év alatt fogja költségként elszámolni. Kategóriától függően lehet hogy 2, 3, 5, 7 év alatt lesz az egész költség. Tehát az ön által vázolt feltételekkel valószínűleg nyereséges lenne, de csak a nyereség után keletkezne vállalkozói szja (9%) fizetési kötelezettsége. Utána pedig az osztalék alap után 15% szja és 15,5% szocho.

Ugyanakkor (az első évben még nem) előfordulhat hogy ha veszteséges is fizetnie kell vállalkozói szja-t a minimum adóalap után. Ez az éves adóköteles bevétel két százaléka után fizetendő szja.

Mindezek áttárgyalása érdekében érdemes felkeresni egy szakembert.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ