GYED számítás kérdés munkahelyváltás esetén

Tisztelt szakértő Hölgy/Úr!

Az alábbiakban leírt GYED-el kapcsolatos kérdésre szeretnénk választ/tanácsot kérni.

Feleségem várhatóan idén július 30-án fog szülni. Munkahelyet váltott tavaly szeptember 11-én magasabb fizetésről alacsonyabbra. A munkaviszonya egy hétvégére szakadt meg 2020. szeptember 12-13-án, de a TB biztosítás arra a két hétvégi napra is jár tudtunkkal.
A kérdéseink a következők:
1. Ha elmenne most január végén táppénzre (mert veszélyeztetett munkakörben dolgozik), akkor onnantól számítanák a 3 hónapot megelőző 180 nap átlagkeresetét a GYED-hez, vagy a szüléstől számítják vissza a 3 hónapot megelőző 180 napot?
2. Az előző munkahelye a magasabb fizetéssel is beleszámítana, vagy a hétvége miatt megszakításnak számít és ezért nem, vagy egyébként sem számít az előző munkahely?
3. Ha csak az új munkahely számít, és így nincs meg a 180 nap jövedelemszerező nap az új munkahelyén, akkor van értelme még olyan sokáig dolgoznia, hogy meglegyen a 180 nap, vagy elég, ha csak 120 napot dolgozik, és akkor is ugyan annyit kapna, mert a havi fizetése nem változik, és így az átlagjövedelme is ugyanannyira jön ki?
4. Hogyan kapná a legmagasabb GYED-et, meddig kell ahhoz dolgoznia?

Mennyiért válaszolná meg a kérdéseink, ha pénzt kérnek érte?

Előre is köszönöm válaszát,

Üdvözlettel:
Brassányi Áron

0 pont pont pont

1 válasz

1.Mindig az igényelt ellátás napjától számolják az adott jogviszonyban bevallott jövedelemből,ha táppénzre megy a keresőképtelenség napjától majd ha Csed-re megy vagy aszülés vagy 28 nappal a szülés napjától majd 168 nap mulva a Gyed-et.
2.Azdott jogviszonyban bevallot jövedelem számit vagyis az elöző munkahely nem.
3.Ha nincs 180nap utánna a 120nap ha az sincs a tényleges jövedelem fogják számitani
4.Gyedhez legalább 365 biztositásban töltött nap kell,nagyjából ugyanannyi lesz a 180 vagy 120 vagy tényleges jövedelem egy napra eső összegének 70%-a
Ha júli 1. után szülne a csed összege az alap 100% lenne a mostani 70% helyett!!



2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ