Árfolyam használat

Tiszteletem!

Egyéni vállalkozó vagyok, alanyi adómentes. Szeretnék ma kiállítani egy eurós számlát, a teljesítési dátum tegnapi. Sajnos csak ma tudtam meg, hogy ahhoz, hogy MNB árfolyamot használjak, ezt jelentenem kellett volna a NAV felé.
Mit tudok tenni? Be tudom még jelenteni a NAV-hoz? Érdemes? Ha nem jelentem be, akkor használhatom a bankom árfolyamát?
Köszönöm!

0 pont pont pont

12 válasz

Igen a számlavezető eladási árfolyamát kell használni és majd bejelenteni a mnb árfolyamot utánna lehet használni.

0 pont pont pont

Közben sikerült az MNB bejelentés. A kérdés az maradt, kiállíthatok ma számlát tegnapi teljesítési dátummal. A teljesítési dátum fontos.

0 pont pont pont

A közölt kezdő időpont nem előzheti meg az adatlap benyujtásának időpontját vagyis nem lehet.

0 pont pont pont

És akkor használjam a bankom középárfolyamát?

0 pont pont pont

Nem az eladásit kell használni ezt rá is kell írni a számlára az árfolyamot.

0 pont pont pont

Kérhetnék erre rövid magyarázatot? A bank nem ad nekem el devizát. Forintos számlára érkezik a pénz, a bank végzi a konverziót.

0 pont pont pont

Áfa tv 80§

Az alkalmazandó árfolyam az az utolsó, az (1) bekezdésben meghatározott időpontban érvényes, az adott külföldi pénznem valamely egységének forintban kifejezett ára, amelyet

a) belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet devizában eladási árként jegyez; vagy

b) a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) hivatalosan közzé tesz, feltéve, hogy a forintra történő átszámításra kötelezett (e § alkalmazásában a továbbiakban: kötelezett) így dönt, és erről a döntéséről az állami adóhatóságnak előzetes bejelentést tesz.

1 pont pont pont
  • +1  Hasznos információ.
    2021.01.21. Ferenc

Nincs ÁFÁ-m. Ha jól értelmezem, ez akkor lenne érdekes, ha lenne ÁFÁ-m, ill. így a számlán sem kell feltüntetnem. Bevétel elszámoláskor pedig megválasztható, milyen árfolyamot akarunk használni.

0 pont pont pont

Na akkor nem áfa árfolyam a kérdés hanem a bevétel árfolyama?
A külföldi pénznemről történő átszámításhoz a (2)-(4) bekezdésben foglalt eltérésekkel
a) bevétel esetében - ha e törvény másként nem rendelkezik - a bevételszerzés időpontjában
A külföldi pénznemben keletkezett bevételt, felmerült kiadást, valamint bármely bizonylaton külföldi pénznemben megadott, az adó mértékének meghatározásához felhasznált adatot a 6. § rendelkezéseinek figyelembevételével a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) hivatalos devizaárfolyamának

a MNB bejelentés az áfa alapjának átszámítasok kell bejelenteni

1 pont pont pont
  • +1  Hasznos.
    2021.01.21. Ferenc

Írtam az elején, hogy alanyi adómentes vagyok. Sajnos sokféle információt találtam az interneten a kérdésemre vonatkozóan. Pl. azt is, hogy alanyi adómentesség esetén is be kell jelentkezni a NAV-nál, hogy MNB árfolyamot használok.
Tehát AAM számla, ÁFA nélkül, euróban. Forintra fogja konvertálni a bankom.
Ha jól olvastam, rá sem kell írnom az árfolyamot a számlára. Ez igaz? És mivel konvertálja forintra a bank, akkor azzal az összeggel kell majd elszámolnom bevételként, azon az árfolyamon, amin a bank váltotta?

0 pont pont pont

Alanyi adómentesként is lehet áfa fizetési kötelezettsége,az ev-k ha katások is az mnb árfolyamot használják alapból a bejelentés az áfa alapjára vonatkozik az választható mert alapból az eladási árfolyamot kell használni.Vagyis az mnb árfolyamot kell használni és amennyi a számlán jóváírodik annyi lesz a bevétel,árfolyamot nem kell a számlára írni.

2 pont pont pont

Ha MNB árfolyamot választ előre be kell jelenteni. A bejelentés napjával hatályos. Célszerű ezt választani, mert ha elektronikusan számláz, pl. számlázz.hu-n keresztül automatikusan átszámítja a rendszer az összeget forintra.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ