Mennyi a költség?

2017-ben (február) édesapám után örököltem egy lakást, amit 10 millió forintra értékeltek. Most 2021-ben pedig eladás (19 millió) a cél. Mennyi az adó és egyéb költségek, amit fizetnem kell, ha sikerül eladnom a lakást?
Köszönöm!

0 pont pont pont

1 válasz

Megszerzési érték: 10 millió forint, és a tervezett eladási ár között 9 millió forint a különbség.
Költségként az eladási árból le kell vonni a megszerzési értéket, az ingatlannal közvetlenül kapcsolatos kiadásokat, mint pl. ügyvédi, közjegyzői díj, hirdetési ár, illetve ha volt felújítás 2 éven belül, és az az eladási ár 5%-át eléri számlával igazoltan. Minden kiadást annak a nevére lehet elszámolni, akinek a nevére szólnak a számlák, iratok.
Ezeket a költségeket levonva kap egy számított jövedelmet, és ennek a 30%-át veszi majd képzett jövedelemnek, és ennek a 15%-a személyi jövedelemadó. Ha jövőre adja el, akkor se bevallási, se adófizetési kötelezettség nem keletkezik.
Az adót majd jövőre kell bevallani és befizetni, és Önnek kell elkészíteni a bevallást, mert ezekről az adatokról nincs információja a NAV-nak, a tervezetben nem szerepel semmi erről.

Összevont adóalapot nem csökkent ez a jövedelem, tehát esetleges kedvezményeket (családi adó kedvezmény, személyi kedvezmény) nem lehet igénybevenni erre, mert ez elkülönülten adózó jövedelem.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ