KATA AAM esetben hogyan számlázhatok külföldre csak magánszemélyeknek?

KATA-s AAM egyéni vállalkozóként szeretnék külföldre (EU és EU-n kívül is) számlázni, azonban kizárólag magánszemélyeknek.
Az alábbi oldalon azt írják, hogy magánszemélyek kiállított számla esetében szokásos módon lehet eljárni, nincs semmilyen extra teendő.
Ez valóban így van? Minden esetben AAM áfa kulcs kell szerepeljen a számlán? Vagy bizonyos esetekben EU/EUK/ÁTHK?
Szolgáltatás és termék értékesítés esetében is érdekelne.

https://kataszabalyok.autokata.hu/hc/hu/articles/360019944151-Sz%C3%A1ml%C3%A1zhatok-e-kat%C3%A1s-egy%C3%A9ni-v%C3%A1llalkoz%C3%B3k%C3%A9nt-k%C3%BClf%C3%B6ldre-

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!
Termékértékesítésről vagy szolgáltatásnyújtásról van szó. Ha a szolgáltatást igénybevevő külföldi és adóalany, akkor fordított adózás jön létre B2B, ön nem számít fel áfát, de bevallási kötelezettsége keletkezik. Amennyiben a szolgáltatás igénybevevő nem adóalany, vagy nem adóalanyi minőségében jár el, akkor AAM a helyes jelölés, de ebben az esetben a belföldi alanyi mentes kerete fogy, míg előző esetben nem fogy. EU-n belüli adóalanyos esetén közösségi adószám szükséges. EU-n kívül ún. harmadik állam felé történő szolgáltatásnyújtásra szintén ez érvényes, de ehhez nem kell közösségi adószám.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Köszönöm a gyors választ!
Termékértékesítésről és szolgáltatás nyújtásról is, mind a kettő tervben van. Illetve letölthető tartalmak (3D modell, stb) is szóba jönnek, amit úgy tudok szolgáltatásnak minősül, mivel nincsen fizikai termék.
Csakis kizárólag B2C.
Tehát ebben az esetben nem kell közösségi adószám és AAM helyes? EU-n kívül is?

0 pont pont pont

Attól mert még nem fizikai a termék, még lehet természetesen termék pl. szellemi termék. A konkrét és pontos adójogi besorolás miatt azt javaslom, hogy keressen meg egy adótanácsadót vagy adószakértőt az ügylet pontos adójogi minősítése céljából, ugyanis ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a könyvelés is rendben legyen!
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ