EU-n kívüli import számlák kötelező tartalmi elemei

Tisztelt Könyvelők.hu,

érdeklődni szeretnék arról, ha importálok terméket az USA-ból vagy Kínából, a tőlük kapott számlámnak milyen adatokat kell tartalmaznia?
Gondolok itt pl. számlakibocsátás kelte, sorszáma, számlakiállító neve, címe, adószáma, vevő neve, címe, adószáma, értékesített termék megnevezése, mennyisége, nettó ára, áfa százaléka és mértéke.
Tehát, ugyanazokat az adatokat kell tartalmaznia, mint egy magyar számlának vagy van valami plusz követelmény?

Köszönöm megtisztelő válaszukat!

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Kérdező!
Ahhoz, hogy fizetendőként szerepeltesse az áfát a bevallásába, nem szükséges számla, bármilyen bizonylat, vagy önmagában is a fizetés ténye elegendő. Határon átnyúló ügylet esetén a számlát befogadó fél állapítja meg az áfát és vallja be, ha szolgáltatásról beszélünk. Amennyiben belföldi áfafizetésre kötelezett akkor a levonási jog gyakorlásának feltétele a számla. Áfa tv. 169 § pontosan leírja a tartalmi elemeket. Amennyiben terméket szerez be importál, akkor akkor importvámot és és áfát is kell fizetni, de kérdés melyik országban történik a vámszabadforgalomba helyezés, mert ezt követően már közösségen belüli termékbeszerzésről beszélünk, ahol a levonási jog tárgyi feltétele a közösségi adószám.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Laszlo, koszonom a valaszat.
A levelembol lemaradt a lenyeg, miszerint KATA-s egyeni vallalkozokent szeretnek importalni Magyarorszagra Kinabol es USA-bol termekeket, melyet a magyar piacon fogok eladni sajat webshopon keresztul (nem dropshipping).

0 pont pont pont

Kérdésre válaszolva midig a számla kiállitó ország szabályai szerint kell számlázni ,tehát egy amcsiból jövö számla az amerikai szabályok szerint lesz kiállitva nem kell a számlázónak a vevő országának szabályait ismeri.

1 pont pont pont

Kedves R. Anna!
Értem. Ettől függetlenül áfabevallást be kell majd nyújtania. Ha belföldi áfa fizetésre kötelezett, le is vonhatja az áfát. A kata sok adónemet kivált, de a áfát. nem.
Üdvözlettel:
Mart L.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ