KATÁ-s adózás_Transferwise

Kedves Könyvelők!

Ez év januárjától szeretnék katás lenni. A számlázással kapcsolatban lenne egy kérdésem. Online pszichológiai tanácsadással foglalkozok, több külföldön élő ügyfelem van, akiknek könnyebbség, ha devizában (euró, font) utalhatnak. Erre a célra Transferwise számlát szeretnék nyitni, mivel ott több devizanemben is tarthatom a pénzem. Van esetleg tapasztalatuk, hogy a NAV elfogad Transferwise számlaszámot? Annyit teszek még hozzá, hogy pár éve a Transferwise nem csak mint egy applikáció működik, hanem engedélyt szerzett és bankká vált.

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Réka!

A nem áfa körös egyéni vállalkozók nem kötelezettek bankszámla nyitásra, így ebben az esetben nem lenne jelentősége, hogy a Transferwise-nak van-e banki engedélye. Viszont, mivel külföldiek részére számlázik, ezért nagy valószínűséggel áfabevallásokat is kell beadni majd a közösségi kereskedelem miatt, függetlenül, hogy alanyi mentes-e, vagy sem! Ez attól függ, hogy a szolgáltatás helye az adott kérdésekben Magyarország-e, vagy az ügyfél letelepedési helye. Ennek meghatározását pontosíthatja a könyvelőjével, de biztosabb egy adótanácsadó. Ha áfa bevallásra lesz köteles, akkor belföldi bankszámlával rendelkezni kell, így ebben az esetben sincs jelentősége a Transferwise besorolásának. A lényeg, hogy a pénzmozgásról pontos kimutatást lehessen lekérni.

3 pont pont pont

Igen ha nem áfás nem kell,de ha kell akkor magyar belföldi számla kell a trans. nem az.

Mivel a Transferwise nem minősül magyar pénzintézetnek a magyar számlaszámok ellenére sem (ezért sem kell tranzakciós adót fizetned), így a NAV előírása miatt amúgy is kell egy másik, magyar bankszámlát fenntartanod, ha céged van vagy áfafizetésre kötelezett vagy.

2 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Annyival egészíteném ki az előttem szóló kollégákat, hogy ha a megrendelő magánszemély, akkor áfa tv. 37 § (1)-(2) bek. alapján a teljesítés helye a szolgáltató állama, ha a megrendelő adóalany, akkor a szolgáltatás igénybevevőjének állama az áfa tv. szerinti teljesítési hely és ebben az esetben nem számlázhat alanyi mentesen, hanem ahogy a kollégák is írják, jön az áfabevallási kötelezettség áfafizetése nélkül valamint az közösségi összesítő.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont
  • +1  sokat pontosított, könnyebben értem a válaszokat
    2021.01.07. Réka
  • +1  
    2021.01.07. Tiszai Tímea

Kedves Válaszadók! Köszönöm szépen a gyors válaszokat!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ