Főállású egyéni vállalkozó

Tisztelt Hölygyem!

Kata vállalkozás évközben válthat főállású vállalkozói formára?
Köszönöm válaszát 🤗

0 pont pont pont

4 válasz

Igen válthat.
Mart László

3 pont pont pont

Pontosítsuk a kérdést!
KATA vállalkozási tevékenységet lehet 36 órás munkaviszony mellett végezni, akkor mellékfoglalkozású katásról beszélünk, és lehet főállású egyéni vállalkozó.

A kérdés valószínűleg az lehet, hogy jelenleg van 36 órát elérő munkaviszonya, de ez meg fog szűnni, ezért a KATA egyéni vállalkozása lesz a főállása. Igen, lehet.

0 pont pont pont

Valóban nem pontos a kérdés. Lehet, hogy arra gondol a kérdező, hogy jelenleg KATA adózó egyéni vállalkozó, és év közben váltana "sima" szja törvény alá tartozó egyéni vállalkozó formára. Igen, lehet.

0 pont pont pont

Kedves Bernadett!

Gondolom a kérdés a KATA egy partner felé történő számlázás 3M-os határának elérése miatt merülhetett fel! Természetesen a KATA-ból bármikor kiléphet év közben, az adott hónap végével azzal a feltétellel, hogy az adott évben, valamint a következő évben újra nem választhatja ezt az adónemet. Valamint figyelembe kell venni azt is, hogyha a 3M Ft.-ot februárban éri el és akkor ki is szeretne lépni ebből az adózási formából, akkor a KATA egyéb kötelezettség mentes kerete csak 2M Ft, vagyis ilyen esetben 40%-os különadó terheli a különbözetet, amit nem a megbízónak, hanem a KATA-s vállalkozónak kell megfizetni. Tehát fel kell mérni, hogy március vége előtt eléri-e a keretet, vagy sem, valamint a megbízója a 3M-s határ miatt a megbízásokat/kifizetéseket visszatartja-e, vagy sem.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ